09.10.2014 14:07
AUTORITĂȚILE NU SE ȚIN DE CUVÂNT? DE CE PRODUCĂTORII DE FRUCTE SUNT NEMULȚUMIȚI
Foto: prodcom.org
După ce producătorii de fructe din țară au declarat că nu-și pot vinde marfa și au acuzat autoritățile că nu-și onorează promisiunile, Ministerul Agriculturii a reacționat. Contactat de MBC, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, a menționat că nu neagă existenţa problemelor, dar autoritățile intervin şi întreprind toate măsurile pentru a găsi soluțiile potrivite.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un comunicat în care se menționează că
pentru susţinerea pomicultorilor au fost alocate compensaţii de 138 mln de lei, care urmează a fi repartizaţi începând cu 15 octombrie. La fel s-au identificat pieţe de desfacere a fructelor în Uniunea Europeană, Belarus, Kazahstan, Turcia şi alte ţări. Conform datelor statistice, în perioada dintre 26 august-29 septembrie au fost vândute numai pe pieţele din afara ţării aproape 20 de mii de tone de mere.
”Cât privește exportul în România, condiţia privind garanţia bancară de 7 mii de euro pentru un camion de mere s-a anulat odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb. Dovadă-i şi faptul, că până în prezent, peste Prut au fost exportate peste 730 de tone de mere, 190 de tone de prune şi 987 de tone de struguri. Totodată, din bugetul statului, pentru fiecare kilogram de mere livrate la procesare, producătorilor li se mai achită câte 1,5 lei. Astfel, un kilogram de mere vândut la întreprinderile de procesare va fi plătit cu aproximativ 2 lei, daca prețul oferit de procesatori este de 50 de bani.“
Mai mult ca atât, ministerul Agriculturii a catalogat acţiunile producătorilor agricoli, care au desfășurat conferința, ca fiind nejustificate și promovate în scop electoral.