02.03.2015 16:33
Avertizorii, bineveniți, dar puțin protejați în Moldova
Sunt avertizor de integritate! Așa se vor numi cei care vor denunța actele de corupție și fraudele în sistemul public. Un proiect de modificare a legii privind prevenirea și combaterea corupției include acest concept, necunoscut până acum în Republica Moldova. Însă experții de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției sunt de părere că implementarea acestor prevederi va fi dificilă.
Avertizorul de integritate este persoana care trage semnale de alarmă, atunci când sunt nereguli în activitatea instituțiilor publice. Fie este vorba de fraudarea bugetului, mită sau abateri de la normele legale. În foarte multe state, avertizorii reprezintă deja o instituţie de care se ţine seama, există legi şi regulamente de funcţionare şi de protecţie a lor. Experții CAPC susțin că documentul elaborat recent de Ministerul Justiției trebuie revizuit, întrucât sunt unele prevederi care se combat. În plus, nu sunt prevăzute norme care să protejeze persoana care este în rol de avertizor.
În același timp, experții au remarcat că societatea moldovenească este pregătită să denunțe actele de corupție din instituțiile statului.
Experții de la CAPC susțin că proiectul de lege conține mai multe formulări ambigue care admit interpretări abuzive și permite confundarea sau dublarea tipurilor de răspundere juridică pentru aceeași încălcare. De asemenea, proiectul acestui act legislativ nu este compatibil cu unele standarde internaționale în domeniu. Amintim că revizuirea cadrului legal național privind protecția avertizorilor de integritate este o recomandare a Grupului de state contra corupției și se conți8ne în raportul de evaluare a țării noastre în runda a doua.