24.12.2015 09:24
Banca Mondială vrea acțiuni sustenabile
Frauda bancară se face parțial responsabilă de deprecierea leului, ratele înalte la dobânzi și creșterea prețurilor, scrie pe blog directorul de țară al Băncii Mondiale, Alex Kremer. El crede că
prosperitatea Moldovei nu este un obiectiv distant, însă pentru a-l atinge este important ca în 2016 autoritățile să realizeze anumite acțiuni.
Alex Kremer scrie că este optimist în privința Moldovei. În primul rând, pentru că țara are perspective pentru dezvoltarea industriei și majorarea exportului spre UE. În al doilea rând, economia moldovenească se va relansa în 2016 și va crește în anul următor. Totuși, Alex Kremer notează că: ”Cu siguranță nu e cazul să ne facem iluzii. Nu există alte cuvinte care ar descrie mai potrivit recesiunea, seceta și frauda masivă în sectorul bancar, povara căreia o vor resimți generații de moldoveni... Colaboratorii Băncii Mondiale trebuie să fie ghidați de considerațiuni economice și nu de emoții, dar nu-mi pot stăpâni sentimentul de indignare atunci când realizez că Ion sau Ioana vor trebui să plătească pentru lipsa de acțiune a autorităților în cazul fraudelor comise în cele trei bănci”.
Oficialul notează că Banca Mondială, la fel ca și FMI, nu va oferi sprijin bugetar Moldovei atâta timp cât nu este sigură că există un plan sustenabil pentru finanțele publice ale țării. Alex Kremer propune autorităților moldovenești să ajusteze finanțele publice, astfel încât investițiile și achizițiile să fie relansate, chiar dacă e o sarcină dificilă. Directorul de țară al BM mai propune să fie remediată situația în sectorul bancar, să fie trasată o continuitate în sectoarele sociale, precum , sănătate, educație și protecție socială. Iar interesele private din instituțiile economice publice să fie eliminate. Dacă controlul corupției în Moldova ar fi fost la fel de bun ca în Letonia sau Slovenia în ultimii 10 ani, economia Moldovei ar fi acum cu 25 la sută mai prosperă. Fiecare cetățean al Moldovei plătește astfel un preț zilnic pentru eșecul de a combate corupția, notează Kremer.