30.09.2015 12:49

Banca Națională propune majorarea termenului de lichidare de la 3 la 5 ani

Acest lucru este prevăzut de proiectul amendamentelor propuse de BNM pentru dezbateri publice.

Potrivit notei licative la document, legislația în vigoare prevede că termenul de lichidare a unei bănci nu poate depăși 3 ani din momentul retragerii licenței, iar termenul poate fi prelungit doar cu un an, în caz de demers argumentat al lichidatorului băncii. Durata prevăzută de lege nu este suficientă, însă, pentru că practica demonstrează că lichidatorii nu reușesc să încheie totul în termenul indicat pentru că se confruntă cu probleme ce țin de evaluarea și vânzarea activelor, soluționării litigiilor judiciare, executarea deciziilor judecătorești, desfășurarea procesului de insolvabilitate a debitorilor, etc. De asemenea, BNM propune completarea Legii despre înregistrarea de stat a registrului persoanelor juridice și antreprenorilor individuali cu un articol care prevede că excluderea din Registrul de stat al băncilor aflate în proces de lichidare se face în baza unui demers al lichidatorului, deciziei BNM de aprobare a raportului de lichidare și a balanței de lichidare a băncii.

În prezent, băncile aflate în proces de lichidare sunt excluse din Registrul de stat al persoanelor juridice în baza regulilor generale. În document se mai arată că în noiembrie-decembrie 2013, dar și în iunie 2014, consiliul de administrație al BNM a prelungit termenul de lichidare al 8 bănci, ale căror licențe au fost retrase anterior (printre care Bancosind, BIID MB, VIAS, Basarabia, Guinea, Întreprinzbancă, Oguzbank și Investprivatbank – până la 17 decembrie 2014), iar în iunie 2015 a aprobat raportul de finalizare a procedului de lichidare al VIAS și lichidatorul acestuia urmează să întreprindă măsurile necesare pentru excluderea băncii din Registrul de stat al persoanelor juridice.

În document se menționează că la BNM au fost depuse plângeri ale deponenților care cer recuperarea banilor blocați pe conturile băncilor aflate în proces de lichidare și menționează că acești bani sunt foarte importanți pentru finalizarea proiectelor de afaceri inițiate. Respectiv, prelungirea termenului de lichidare va permite majorarea perioadei ca băncile să întoarcă datoriile clienților săi.

Băncile aflate în proces de lichidare au datorii considerabile față de persoane fizice și juridice, dar și față de instituții de stat. Astfel, sunt înregistrate depozite ale persoanelor fizice în sumă de 5,6 mln lei, ale persoanelor juridice – 366,1 mln lei, alte angajamente – 464,3 mln lei, inclusiv datoria față de Ministerul Finanțelor – 365 mln lei. În document se menționează aparte că băncile al căror proces de lichidare nu a fost finalizat până în momentul intrării în vigoare a acestui proiect de lege, ele trebuie să fie lichidate până la 31 decembrie 2016.

Sursă: infomarket.md

Comentarii