12.11.2014 11:09

BĂNCILE FALIMENTARE NU VOR MAI FI SALVATE DE GUVERN

Autorităţile internaţionale de reglementare a sistemului financiar au propus noi reguli prin care costurile prăbuşirii unei bănci mari să fie suportate de creditorii acesteia şi nu de guverne, relatează Reuters.

După criza financiară din 2007-2009, guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru salvarea băncilor cu probleme care ar fi pus în pericol sistemul financiar mondial dacă ar fi fost lăsate să intre în faliment. Ulterior, autorităţile de reglementare din statele membre ale G20 au încercat să găsească soluţii pentru prevenirea repetării unor astfel de situaţii. Noile propuneri prevăd ca băncile internaţionale precum Goldman Sachs şi HSBC ar trebui să deţină, din ianuarie 2019, un buffer de obligaţiuni sau acţiuni echivalente cu minim 16%-20% din activele ponderate în funcţie de risc.


Aceste obligaţiuni ar fi convertite în acţiuni, pentru a contribui la susţinerea băncii. Bufferul total ar include nivelul de capital minim obligatoriu pe care băncile sunt deja obligate să îl deţină ca protecţie faţă de noi crize. Noile reguli se vor aplica pentru 30 de bănci considerate de autorităţile de reglementare ca fiind de importanţă sistemică la nivel global. Totodată, băncile care nu vor respecta aceste reguli vor fi penalizate cu obligativitatea reducerii dividendelor şi bonusurilor.

Liderii din G20 urmează să aprobe propunerile la o reuniune care va avea loc în Australia în această săptămână, iar ulterior vor fi supuse consultărilor publice până în 2 februarie 2015. Potrivit analiştitilor, noua regulă ar putea costa băncile europene până la 3% din profituri, în 2016.

Comentarii