Băncile de la nivel global au pierdut, într-o zi, zeci de milioane de dolari în urma deciziei de joi a Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa în mod cu totul neaşteptat la eliminarea plafonului minim impus cursului franc/euro, care a determinat aprecierea monedei ţării, transmite bursa.ro, citat de bancamea.md
De joia trecută atenția presei internaționale este orientată spre Elveția, unde banca națională a decis să renunţe la plafonul minim de 1,20 franci/euro, impus cursului de schimb în luna septembrie 2011. Imediat după publicarea deciziei, euro a scăzut aproape instantaneu, iar băncile au început să înregistreze pierderi colosale.
Spre exemplu, "Deutsche Bank", cea mai mare bancă din Germania, a suferit pierderi de aproximativ 150 de milioane de dolari în urma eliminării plafonului pentru francul elveţian, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de presa străină. Bursa.ro scrie că şi banca britanică "Barclays" ar fi pierdut zeci de milioane de dolari. Pentru "Deutsche Bank" şi "Barclays", pierderile au apărut din portofoliile traderilor de opţiuni legate de francul elveţian. Conform traderilor şi oficialilor bancari, valoarea acestor opţiuni este direct legată de nivelul volatilităţii pieţei şi de cursul de schimb al francului, iar schimbarea bruscă a celor doi factori a cauzat pierderi imediate băncilor.
Chiar dacă sunt pierderi foarte mari pentru o singură zi, totuşi ele nu vor avea un impact major pe termen lung pentru bănci, spun sursele. În același timp, nici unele companii de brokeraj nu au putut acoperi pozițiile, iar în final, pe motiv că nu mai pot face față cerințelor de capital, și-au declarat insolvabilitatea.
Potrivit presei internaționale, Banca Națională a Elveției estima în decembrie că inflaţia din ţară va scădea cu 0,1% anul acesta, iar economia va creşte cu aproape 2%. Totuşi, conducerea instituției menţionează că, după decizia de eliminare a pragului, "situaţia economiei este mai dificilă. Iar francul este, în mod cert, supraevaluat".
În decurs de patru zile, francul evețian s-a apreciat cu 41% faţă de euro şi cu 38% faţă de dolari. Tranzacţiile de pe piaţa valutară sunt, în medie, de 5,3 trilioane dolari pe zi, iar operaţiunile cu franci ajung la 275 miliarde dolari, conform Băncii Reglementelor Internaţionale.