Titlurile de stat continuă să fie atractive pentru bancheri chiar și cu o dobândă mai mică. Băncile au renunțat să plaseze banii în economia reală pe fundalul recesiunii în care s-a pomenit Republica Moldova.
La licitația de pe 17 mai Ministerul Finanțelor a plasat titluri de stat în sumă de 225,5 milioane de lei la o rată de 15%. Cererea a fost mai mare cu 4 milioane de lei față de licitația precedentă.
Întroun interviu pentru Infotag, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu spunea că reducerea cererii pentru titlurile de stat se datorează acumulărilor mai mari la buget. Potrivit ministrului, cererea va fi și mai mică la vară când vor fi înregistrate acumulări mai mari la bugetul țării.
Profitabilitatea titlurilor de stat s-a redus semnificativ după reducerea cu două puncte procentuale de către BNM a ratei de bază, la 15%. Astfel, pentru VMS cu perioada de scadență de 91, 182 și 364 de zile, rata dobânzii a constituit între 14,76% și 12,96%. Chiar și după ieftinire VMS depășesc nivelul anual al inflației care în prezent este de 8,3%.
Ratele dobânzilor la titlurile de stat vor continua să scadă ca urmare a reduucerii ratei de politică monetară și a normei rezervelor obligatorii de către BNM care în prezent sunt la nivelul de 35%.
Reprezentanta FMI la Chișinău Armine Khachatryan spune că: ” în continuare BNM trebuie să manifeste prudență față de mărimea reducerii ratei de politică monetară, având în vedere gradul sporit de incertitudine privind perspectivele, pe fundalul inflației în scădere. Reducerea ratei de bază, în mod ideal, ar trebui să ducă la reducerea ratelor creditelor bancare; totuși, mecanismul de transmisie monetară a fost afectat de problemele din sistemul bancar”.