11.03.2015 15:41
BEM a oferit mai multe credite în valoare totală de 10 milioane de euro
Banii nu au fost folosiți conform destinației declarate la contractarea lor, ci au fost transferați în firme off-shore. Informația a apărut astăzi în presă, deși documentele care atestă tranzacțiile respective, cât și detalii excaustive la subiect au fost prezentate într-o conferință de presă încă la 30 ianuarie 2013.
Presa a vehiculat astăzi cu un document care ar fi semnat de actualul ministru al Economiei, Stephane Bride, în perioada când deținea funcția de conducere în cadrul companiei Grant Thornton. Scrisoarea adresată președintelui interimar de atunci al Băncii de Economii, Corina Burlacu, conține rezultatele auditului interimar efectuat la BEM în anul 2012.
Conform contractelor de credit destinația acestora era procurarea și importul în Republica Moldova a unor mărfuri și materiale, însă lipsesc dovezile că aceste operațiuni au fost efectuate. lar la dosarele de credit de la BEM sunt atașate doar documentele de plată conform cărora mijloacele creditare au fost transferate în favoarea unor nerezidenți. Auditul a constatat de asemenea că o parte din firmele care au luat credite de la BEM nu erau înregistrate ca plătitori de TVA, deși au avut venituri mai mari de pragul minim necesar.
Potrivit auditorilor, în această situație importul în Republica Moldova a bunurilor pentru care s-au luat acele credite nu are sens economic. Mai mult, în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că o parte a creditelor oferite au avut beneficiari comuni - firme off-shore din Noua Zeelandă, Panama, Belize, Insulele Virgine. De asemenea, la 30 septembrie 2012, o parte din aceștia înregistrau restanțe la plata creditelor, se mai spune în scrisoarea adresată președintelui interimar al BEM.
După cum menționam, consilierul municipal din partea PCRM, Victor Gurău a prezentat documentele respective într-o conferință de presă încă la 30 ianuarie 2013! Victor Gurău atenționa că guvernarea de atunci şi, în special, premierul Vlad Filat sunt implicați în delapidări de fonduri de la BEM și că există riscul ca instituția să falimenteze. Dânsul a făcut referire la raportul FMI și la studiul de audit executat de Grant Thornton.
Mai mult, Gurău vorbeşte despre o înţelegere dintre ex-premierul Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceslav Platon, potrivit căreia prim-ministrul ar încerca să cumpere de la ultimul cele 40% din acţiunile BEM, pe care le deţinea la acel moment. În acest caz, apare o întrebare logică - de ce anume acum informația aceasta este readusă în atenția opiniei publice?