Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar putea prelua o cotă substanțială de la Victoriabank. Asta deoarece este propusă anularea unei inițiative, asumată vara trecută de Guvern prin care BNM nu era în drept să permită astfel de tranzacții.
Comisia Economie, Buget și Finanțe a avizat pozitiv modificarea art. 15 din Legea privind instituțiile financiare și a exclus interdicția prin care acționarii băncii să poată contribui la capitalul social al altei instituții bancare. Cu alte cuvinte, acționarii unei bănci pot deveni proprietari de acțiuni la una sau chiar mai multe bănci de pe piața moldovenească. Iar tranzacțiile respective se vor desfășura doar cu acceptul Băncii Naționale. Proiectul respectiv, va fi propus legislativului spre adoptare.
”Pentru a atrage investitoti puternici pe segmentul bancar, norma dată trebuie să fie restabilită, iar Banca Națională să dea aviz pentru a face tranzacția respectivă cu capitalul social”, - a declarat la ședința Comisiei Economie, Buget și Finante președintele acesteia Ștefan Creangă.
Reamintim că la începutul lunii aprilie 2015, ministrul Economiei, Stephan Bride, prin asumarea Guvernului în fața Parlamentului pe mai multe proiecte de lege, a modificat articolul respectiv , care interzicea deținătorilor în capitalul social al băncilor să-și aducă acțiunile ca aport într-o altă companie.
”În nota informativă le-am arătat că necesitatea include norme respective, Legea instituțiilor financiare având la bază intenția de a preveni tentative de preluare a acțiunilor Bancii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank”, - a mai spus Creangă.
Modificarea propusă de Bride a venit la doar cinci zile după ce autoritățile de la Chișinău au fost anunțate de BERD că aceasta vrea să cumpere peste 50% din acțiunile Victoriabank și a filialei sale VB Investment Holding, creată în martie 2015 special pentru achiziția unei cote de 100% din Victoriabank. După aceasta, instituția internațională a atenționat că s-ar putea retrage din acționariatul Victoriabank pentru că „riscul reputațional este prea mare”, în lipsa unor principii de guvernanță corporativă la banca respectivă.
Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după valoarea activelor, care în 2014 au constituit 12,1 miliarde de lei. În noiembrie trecut, 38,2% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații, pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova, deşi ca beneficiar final apare un medic stomatolog din Germania. Acționar al Victoriabank este Victor Țurcan – cu 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționari ai instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50% și Insidown LTD – 38,2%.