06.06.2016 13:11

BERD și-a mărit cota de participare la „Victoriabank” pînă la 27,5%

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) șpi-a majorat cota acțiunilor în BC „Victoriabank” de la 15,06% pînă la 27,5%.

Potrivit unui comunicat emis de BERD, instituția a procurat 12,5% din acțiunile celei de-a treia după mărime bănci din Moldova de la „Alpha Bank România” (subdiviziune a „Greek Alpha Bank”) contra sumei de 6 milioane de euro. Astfel, fiecare din cele 3 mil. 125 mii (12,5%) de acțiuni ale „Victoriabank” au fost procurate pentru suma de 42 de milioane de lei moldovenești sau 1,92 euro per acțiune.

BERD subliniază că și-a majorat cota la „Victoriabank” pînă la 27,5% pentru a restabili gestionarea corporativă eficiență și a asigura siguranța activității financiare a băncii.

Directoirul Departamentului instituții financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, Henry Russell, a menționat că BERD a consolidat 27,5% din acțiunile „Victoriabank” într-o companie specială - „VB Investment Holding” – care se află în afara Moldovei sub controlul și în proprietatea BERD.

Potrivit lui Russell, tranzacția a fost posibilă după ce Parlamentul Moldovei a anulat amendamentele care interziceau includerea acțiunilor băncii în calitate de contribuție în capitalul social al organizațiilor comerciale. Reprezentantul BERD a menționat că aceasta est5e un pas important care subliniază importanța păstrării „Victoriabank” în calitate de instituție independentă, orientată spre profit, cu o structură transparentă de proprietate, ceea ce va fi benefic pentru economia moldovenească.

BC „Victoriabank” activa fără o administrație corporativă eficientă din septembrie 2014, cînd Consiliul de administrație a băncii a fost sistat în baza deciziei de judecată. Noua componență a Consiliului de administrație din șapte membri a fost aprobată în octombrie 2015, însă ea rămîne nefuncțională, deoarece trei membri ai Consiliului de administrație nu au prezentat documentele necesare pentru a fi aprobați în funcție de BNM.

Henry Russell a menționat că acționarii mari în băncile mari trebuie să acționeze responsabil, îndemnînd cel mai mare acționar al „Victoriabank”, compania „Insidown” (deține 39,2% din acțiuni), să garanteze că reprezentanții acesteea vor prezenta documentația respectivă la BNM pentru confirmare, iar Banca Centrală va aproba imediat noii membri ai Consiliului de administrație.

BERD este cel mai mare investitor instituțional al R. Moldova, care a investit în „Victoriabank” din anul 1995, pentru a susține standardele înalte de gestionare coporativă și eticiă de afaceri a băncii. Însă acest scop a fost periclitat în anul 2006, cînd controlul asupra Consiliului de administrație al „Victoriabank” a trecut în mîinile unor acționari netransparenți, ceea ce este inacceptabil pentru BERD și alți acționari de bază.

În prezent, BERD tinde să-și consolideze poziția printre acționarii cunoscuți și credibili pentru a restabili gestionarea corporativă a băncii. Se subliniază că lipsa transparenței acționarilor rămîne o problemă serioasă pentru sectorul bancar din Moldova și are consecințe negative pentru stabilitatea investițională și financiară a țării.

Anterior BERD a fost principalul investitor al sistemului bancar din Moldova, însă a decis să se abțină de la orice afaceri noi cu băncile care aparțin unor acționari netransparenți. Astfel, BERD redus semnificativ finanțarea sectorului bancar – de la peste 40 mil. euro în anul 2010 pînă la doar 12,5 mil. euro în anul 2015.

Alte instituții financiare internaționale, care de rînd cu BERD reprezintă cele mai importante surse de finanțare pe termen lung a sistemului bancar din Moldova, de asemenea, au sistat investițiile în instituțiile financiare cu structură netransparentă de proprietate.

SURSA

Comentarii