17.11.2014 16:43

BERD ȘI SUEDIA SUSȚIN FEMEILE DE AFACERI DIN MOLDOVA

Numărul femeilor antreprenoare în Moldova este în continuă creștere. Aceasta datorită programului „Femeile în Afaceri” sprijinit de către BERD şi Guvernul Suediei. Timp de 3 ani, prin intermediul acestui program, 90 de companii şi-au sporit competitivitatea iar 55% la sută din femei au o afacere de succes. Cu această ocazie, reprezentanții BERD și Ambasadoarea Suediei în Moldova Ingrid Tersman, s-au adunat pentru a celebra rezultatele femeilor de afaceri în Moldova.

Programul „Femeile în Afaceri” asigură legătura între întreprinderile deținute sau conduse de femei sau companiile în care femeile reprezintă majoritatea angajaților şi consultanții locali, care le ajută să se dezvolte și să devină mai competitive. Deasemenea, acestea pot beneficia de o susținere directă în valoare de maxim 10 mii de euro. Pe lângă aceasta, tinerele antreprenoare pot beneficia și de diferite cursuri de instruire.

Femeile de afaceri susținute în cadrul programului, activează preponderent în domenii precum sunt comerțul cu ridicata și cu amănuntul, serviciile de sănătate, confecţii, precum și în sectorul alimentar și cel de producere a băuturilor. De asemenea, printre beneficiari sunt și întreprinderi care se specializează în tehnologii informaționale, turism, construcții, mass-media și relații cu publicul. Potrivit reprezentanților BERD, proiectului are rezultate bune, iar aceast fapt impune o susținere continuă.

"Noi vom contiuna să sprijinim afacerile care sunt conduse de femei, prin diferite programe de susținere, mentorat, formare, împrumuturi, creare de rețele, dar în afară de aceasta vom conlucra și cu mai multe bănci, pentru a le ajuta să dezvolte strategii și a le facilita nevoile de întreținere a unei afaceri", a declarat ARMEN ASATRYAN, manager BERD SBS.

De la lansarea programului „Femeile în afaceri” în 2011, Suedia a contribuit cu peste un milion de euro la această inițiativă. De pe urma căreea s-au extins și și-au crescut competitivitatea 90 de întreprinderi, unde sunt angajați peste 3600 de persoane.

”Cel mai important este faptul că prin acest program, noi putem să contribuim la dezvoltarea femeilor și la statutul lor egal ca gender, cu cel al bărbaților în societate, atunci când vine vorba de viața politică sau economică. Mai mult decât atât, în acești trei ani de finanțare a acestui program, am observat cum afacerile cresc, întreprinderile se dezvoltă iar noi suntem bucuroși că putem să contribuim la creșterea și dezvoltarea țării”, a spus INGRID TERSMAN, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Amintim că până în prezent, BERD a investit circa 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte, fiind cel mai mare investitor instituţional din Moldova. Prioritățile Băncii în Moldova sunt sprijinirea activităţii sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile.

Comentarii