Banca Mondială așteaptă formarea Guvernului Republicii Moldova și este gata să discute planuri de reformă. Economiștii de la BM au pregătit deja propunerile (Briefing Book), care în mod tradițional vor fi înmânate noului prim-ministru al țării.
Între timp, Banca Mondială a publicat cele mai importante repere care se conțin în Briefing Book.
Potrivit Băncii Mondiale, autoritățile de reglementare și instanțele judiciare ar trebui să încurajeze băncile să "joace după reguli", adică, să nu se lase influențați de politicieni. Pentru gestionarea proastă în sectorul financiar, în 2013-2014, într-un final, au fost nevoiți să plătească cetățenii de rând ai Republicii Moldova. Prin urmare, evenimentele scandaloase nu ar trebui să se repete din nou, se spune în comunicatul Băncii Mondiale.
În plus, e nevoie de mai multă transparență și mai puțină corupție în business. Potrivit sondajului Business Environment and Enterprise Performance Survey, realizat de Banca Mondială în colaborare cu BERD, în 2013 antreprenorii au numit instabilitatea politică și corupția drept principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri.
Banca Mondială a subliniat că semnarea Acordului de asociere și de liber schimb cu UE (DCFTA) urgentează necesitatea reformelor. Acordul deschide noi oportunități pentru exportatorii moldoveni, dar, de asemenea, duce la scăderea prețurilor pentru produsele din magazinele locale. Prin urmare, notează economiștii Bancii Mondiale, îmbunătățirea competitivității este o condiție primordială.