24.11.2014 16:16

BM SUSȚINE SERVICIILE DE TERMOFICARE DIN MOLDOVA

Banca Mondială susține serviciile de termoficare centralizată în Republica Moldova. În acest scop, Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un împrumut în mărime de 40.5 milioane dolari SUA Republicii Moldova pentru Proiectul de Îmbunătățire a Eficientei Termoficării Centralizate, prin intermediul căruia urmează să fie finanțate investițiile menite să eficientizeze acordarea serviciilor de termoficare din Chișinău.

Potrivit, Managerului de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Alexander Kremer, acest proiect constituie o șansă de a dezvolta o rețea modernă și eficientă de aprovizionare cu agent termic pentru toți locuitorii de rând ai Chișinăului, doarece timp de mai mulți ani progresul în sectorul de încălzire municipal a fost blocat de infrastructura învechită și de pierderile financiare semnificative. Mai mult, nivelurile de tarifare au atins plafonul de accesibilitate pentru aproape toți locuitorii din Chișinău și au un impact disproporționat de mare asupra populației vulnerabile.

Populația cea mai săracă plătește până la 26 la sută din cheltuielile lor lunare pe încălzire. Scopul acestui Proiect este ca prin modernizarea și buna gestionare a infrastructurii să se asigure îmbunătățirea eficienței operaționale și viabilitatea financiară a noii companii.
În urma proiectului vor beneficia populația orașului Chișinău, acționarii din sectorul de termoficare centralizată din Republica Moldova, noua companie de servicii de termoficare, dar si Moldovagaz, Chișinău-Gaz. Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, au fost alocate peste 1 miliard de dolari SUA pentru implementarea a 49 de proiecte în țară.

Comentarii