08.12.2014 17:01
BNM A CÂȘTIGAT PESTE 2 MLD. LEI DIN DEPRECIEREA MONEDEI NAȚIONALE
Banca Națională recurge la deprecierea leului moldovenesc pentru a câștiga din asta. Opinia aparține lui Alexandr Burdeinâi și a fost exprimată în cadrul emisiunii ”V teme”, difuzată la MBC. El consideră că anume BNM a influențat oscilațiile cursului valutar.
În februarie 2014, Banca Centrală a început să vândă masiv valută, la cererea Guvernului, destabilizând astfel cursul vautar. Situația însă s-a inversat pe fundalul politic din țară și, deja în luna august, BNM s-a reorintat spre cumpărarea valutei.
"În august nimeni nu avea cum să ceară explicații de la BNM, deoarece politicienii se pregăteau de alegeri. Și regulatorul care inițial a depus eforturi serioase pentru stabilizare, din august începe să cumpere valută, ceea ce provoacă o creștere a cererii. În august, BNM a cumpărat 28,5 mil. dolari și astfel a dat un semnal clar pieței că susținerea cursului nu e scopul ei, ci intenționează în continuare să meargă pe deprecierea treptată a leului", a declarat Alexandr Burdeinîi, prezentatorul emisiunii ”V teme” de la MBC TV.
Alexandr Burdeinîi susține că dacă BNM nu-și permitea să cumpere în august cele 28,5 mil. dolari, iar în octombrie alte 1,58 mil. dolari, atunci cursul dolarului nu ar fi ajuns astăzi la nivelul maxim, și cu atât mai mult nu ar fi trecut de 15 lei. Mai mult decât atât, în acest an BNM A avut un profit record.
"BNM este una dintre cele mai profitabile structuri, deși profitul nu ar trebui să fie un scop al acesteia. dar, paradoxal, în primele nouă luni ale anului curent, BNM a obținut un profit de circa 2,71 mld. lei, ceea ce este de 1,5 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Mă tem să fac un calcu a profitului a sfârșit de an, dacă deprecierea valutei naționale continuă", a mai adugat prezentatorul,
Prin acțiunile sale, BNM influențează și asupra acumulărilor la bugetul de stat, spune Burdeinîi. Astfel, acumulările la buget s-au dublat în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
"Nu înțeleg de ce nimeni nu a atras atenția asupra faptului că anual sunt majorate accizele, care sunt indexate la euro. Adică din majorarea de 50% trebuie să scoatem minimum 16% pentru deprecierea leului și majorarea accizelor"
Dar iată care este părearea directorului Institutului European de Dezvoltare Regională, Sveatoslav Mihalache vizavi de deprecierea valutei naționale din ultima perioadă.
Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, cursul dolarui ar putea ajunge la 15,80 lei. Amintim că de la începutul anului curent, deprecierea leului a constituit 16%.