27.03.2015 10:17
BNM a decis să mențină rata dobânzii 13,5% anual pentru a nu permite o depreciere a monedei naționale
Consiliul de administraţie al Băncii Naționale a decis ieri, prin vot unanim, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 13,5% anual, pentru a nu permite o depreciere a monedei naționale. Este o acțiune mai puțin îmbucurătoare pentru cei care iau credite, întrucât în urma acestei decizii, rata dobânzii va rămâne la 16,5%. De asemenea, rata dobânzii la depozite se va menține la 10,5%.
BNM își motivează decizia de a menține rata de bază prin faptul că „activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova – , induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei, ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei”. Totodat, „escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare”, se arată într-un comunicat al BNM.
Conform informaţiei publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), în anul 2014, PIB a înregistrat o creştere de 4.6 la sută comparativ cu anul 2013, fiind cu 4.8 puncte procentuale inferior
celui din anul 2013. Această evoluție a fost influențată în mare măsură, de contribuția mai modestă din partea creșterii producției agricole, dar și a unui climat extern mai nefavorabil, manifestat prin deteriorarea activității economice a principalilor parteneri comerciali, precum și de impunerea unor embargouri din partea Federației Ruse. Creşterea economiei naţionale a fost susţinută de deprecierea
monedei naţionale pe parcursul anului 2014, de evoluţia pozitivă a sectorului agricol, precum și de
primele facilități oferite de UE pentru exportul produselor autohtone, care au compensat într-o anumită măsură restricțiile impuse de Federația Rusă. Reamintim că BNM a decis să majoreze rata de bază de la 8,5% la 13,5% la 17 februarie, atunci când leul moldovenesc ajunsese să fie tranzacționat la casele de schimb valutar și la 30 de unități pentru un euro și 26 pentru un dolar american.