18.02.2015 15:22
BNM inițiat ”jocurile” pe piața valutară internă
Fluctuațiile din ultima perioadă de pe piața valutară au provocat multe discuții în societate. Anume Banca Națională a Moldovei este cea care a inițiat ”jocurile” pe piața valutară internă, cumpărând masiv valută străină. Băncile i-au urmat exemplul, jucând, la început, după regulile BNM, apoi însă au schimbat ordinea. Și tot regulatorul le-a scos acum din cursă. Opinia aparține analistului economic Alexandr Burdeinîi, care între primii a tratat subiectul anume din acest punct de vedere, în cadrul proiectului ”V teme” la postul nostru de televiziune.
Potrivit lui Alexandr Burdeinîi, BNM a început să cumpere volume mari de valută străină încă în 2012-2013. În acea perioadă, economia țării era stabilă și chiar se înregistrau procese deflaționiste. În aceste condiții, creșterea anuală a prețurilor trebuia să fie de 3,5%. Asta în timp ce BNM are scopul să țintească o rată a inflației de 5%, mai spune analistul economic, argumentând că regulatorul a alimentat intenționat inflația.
BNM a mișcat mult piața valutară, cumpărând masiv valută străină. În final, alți jucători de pe piață și-au dat seama că banca centrală câștigă bani, în acest mod. Ei s-u gândit că dacă BNM dă astfel semnale, înseamnă că cunoaște mai multe decât atât. În final, băncile s-au prins și ele în joc.
"După aceasta, situația a scăpat de sub control, crede Alexandr Burdeinîi. Potrivit lui, acum BNM încearcă să oprească acest joc valutar, mărind în doar câteva luni rata de bază, de la 3,5 la 13,5% anual. El mai crede că prin această acțiune BNM pune pe seama băncilor responsabilitatea pentru devalorizarea excesivă a leului moldovenesc", a declarat analistul politic, Alexandr Burdeinîi.
În final, am putea asista la falimentul mai multor întreprinderi, deoarece creditele scumpe le va supraîndatora. Alexandr Burdeinîi mai crede că, grație acestei măsuri radicale de majorare a ratei de bază, băncile au devenit foarte interesate ca situația să se stabilizeze, în speranța ca rata de refinanțare să revină la nivelul anterior. De fapt, băncile nu au de ales, spune analistul, ele sunt în situația în care trebuie să acționeze cât mai repede. în caz, contrar, vom intra în recesiune pe termen lung. Burdeinîi a mai adăugat că dacă lucrurile se vor desfășura pozitiv, leul moldovenesc se va întări semnificativ.