16.11.2015 13:09
Bugetul național, supus provocărilor
Economia națională s-a ciocnit în acest an cu mai multe provocări, ceea ce a avut și repercusiuni negative asupra finanțelor publice. În mod deosebit, au fost afectate veniturile bugetare, în mare parte datorită diminuării peste prognozele inițiale a importurilor, înghețării asistenței externe și creșterii costului de emitere a Valorilor Mobiliare de Stat. Concluzia este trasată în analiza Rectificării bugetare, elaborată de ”Expert-Grup”.
Veriga slabă în ceea ce privește încasările la bugetul public național sunt veniturile din TVA, a căror încasări au scăzut cu 1,15%, sau peste 1,18 miliarde de lei în valori absolute. Scăderea a fost cauzată de micșorarea pronunțată a importurilor în Republica Moldova, se arată în studiu. Rectificarea bugetului, făcută de Ministerul Finanțelor presupune o ajustare a cheltuielilor din contul celor destinate agriculturii, industriei și altor sectoare economice. Cele mai drastice micșorări s-au făcut la grupele funcționale transporturi, gospodăria drumurilor, comunicațiile și informatica, cheltuielile fiind reduse cu peste jumătate de miliard de lei. De asemenea, au fost micșorate cu aproape 300 mil. cheltuielile pentru ocrotirea sănătății. În același timp, capacitățile de finanțare a bugetului au fost afectate și de posibilitățile reduse ale Ministerului Finanțelor de a finanța deficitul bugetar. Or, principalul impediment îl constituie creșterea costului de emitere al Valorilor Mobiliare de Stat, ca rezultat al înăspririi politicii monetare de către BNM.
Autorul analizei, Iurie Morcotâlo, opinează că politica fiscal-bugetară nu a făcut în ultimii ani progrese la capitolul de atenuare a ciclurilor economice. Dimpotrivă, cheltuielile, în special cele capitale au o tendință pronunțată să se majoreze esențial în anii cu creștere economică solidă, dar să se diminueze în anii cu decelerare economică. Iar rectificare bugetară din acest an se încadrează perfect în această tendință.
În concluzie, studiul denotă că finanțele publice nu vor fi în stare critică la final de an, luând în considerare toți factorii care au influențat executarea bugetului public național. Principalele riscuri, însă, țin de proiectarea și executarea acestuia pe anul 2016. În primul rând este vorba de condiționalitatea semnării unui acord cu FMI, iar în al doilea rând, despre modul în care se va rezolva transformarea garanțiilor emise de BNM în datorie publică și la ce cost va fi făcut acest lucru. Acest fapt va fi crucial pentru sustenabilitatea finanțelor publice în anii viitori, susține Iurie Morcotâlo.
La începutul lunii octombrie executivul a aprobat și a transmis Parlamentului proiectul pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2015, care ajustează principalii indicatori bugetari la noile realități economice.