26.11.2015 10:13
Calificare în domeniul instalațiilor energetice
Tinerii și tehnicienii cu experiență pot obține calificare în domeniul instalațiilor energetice. Astăzi, Centrul de Instruire „GazTrain” a făcut totalurile primei faze a proiectului. Până în prezent, 67 de persoane au obținut studii de tehnician la deservirea și instalarea cazanelor murale. Majoritatea deja sunt încadrați în câmpul muncii.
Centrul de Instruire în domeniul instalațiilor energetice „GazTrain” a fost dotat cu echipament modern pe gaz și combustibil solid. Mai mult, studiile se desfășoară atât în Chișinău, cât și în raioanele Moldovei datorită unui autocar special echipat.
”Noi avem un camion, dotat cu toate echipamentele necesare pentru instruire. Până în prezent, au fost vizitate 20 de raioane din Republica Moldova. De obicei, automobilul vine în centrul orașului, unde vin oamenii, care vor mai multă informație. Noi îi invităm pe acei, care
doresc să facă toate actele și să primească mai multe cunoștințe la instruire”, - a povestit manager proiectului Asociației Spelleken Sergiu Ghețiu.
În timpul cursurilor de instruire, viitorii specialiști obțin competente în exploatarea şi reparația echipamentelor sofisticate. ”Când ieșim la fața locului în Republică, noi arătăm doritorilor cazanele: le desfacem, prelucrăm defectele. Atunci specialistul știe, cum să lucreze cu cazanele”, - a menționat directorul Centrului de Instruire ”Flacăra Albastră” Iurie Truhin.
Organizatorii și-au propus să ridice calificarea specialiștilor în domeniul instalațiilor energetice, iar consumatorii din regiuni să aibă posibilitate de a apela la un specialist de pe loc. ”Noi observăm că acest sector este atractiv, unde se plătește bine. Totuși, noi observăm un deficit de cadre. Astfel, persoanele care fac studii în cadrul centrului de instruire obțin documente necesare, pentru a putea lucra cu obiecte industrial periculoase”, - a declarat Ghețiu.
Cursul de calificare durează 2-3 săptămâni și costă 2000 lei. Centrul ”GazTrain” are capacitatea de a instrui 300 de persoane anual. Pentru a dezvolta acest proiect Guvernul Germaniei a oferit 300 mii euro iar o companie privată germană a mai venit cu un aport în valoare de 150 mii de euro.