24.06.2015 12:09

”Capcanele” noilor modificări fiscale

La prima vedere, noile modificări la legile bugetar-fiscale pentru 2015 vin să susțină persoanele fizice cu venituri mici, presiunea fiscală fiind transpusă pe cei care au salarii medii și mari. Însă un calcul efectuat de portalul Contabilsef.md arată că, în realitate, situația arată altfel.

În urma adoptării modificărilor la Codul fiscal au fost revăzute mărimile tranşelor de venit impozabile, scutirile şi cotele de asigurare obligatorie socială şi medicală, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei de 6,4% prognozată pentru anul 2015. Astfel, pentru perioada începînd cu 1 ianuarie şi pînă la intrarea în vigoare a legii citate, adică 5 iunie curent, patronii trebuie să efectueze recalculul impozitului pe venitul angajaților. Serviciului Fiscal de Stat precizează că nu vor fi aplicate sancţiuni fiscale pentru perioada respectivă aferent recalcului impozitului pe venitul persoanelor fizice.
Specialiștii de la portalul Contabilsef.md au făcut un calcul privind oate reținerile și suma salariului spre plată a acestuia cu indicatorii pentru 2014 și 2015.


Astfel, dacă sunt achitate toate impozitele din salariul brut de 1900 de lei lunar, se observă o micșorarea a salariului net cu 5 lei și 26 de bai în 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit contabililor, acesată diminuare se datorează majorării primelor de asistență medicală de la 4% în 2014 la 4,5% în 2015, ce a generat în acest caz o mărire de 9,5 lei a primei lunare față de aceeași perioadă a anului precedent. Situația a fost salvată puțin prin majorarea scutirilor personale cu 51 lei lunar, respectiv, s-a diminuat plata pentru impozitul pe venit cu 4,24 lei în 2015 față de aceeași perioadă a anului 2014. În final, pentru ca angakjatul să primească un salariu net în mărime de 1640 lei în 2015, angajatorul va suporta în total cheltuieli de peste 2400 lei. Diferența între cheltuielile totale și salariul net constituie de 782 lei. Aceasta înseamnă aproape 48% din salariul net reprezintă suma impozitelor și cotelor achitate la stat.


În alt caz, dacă angajatul deține un salariu brut în mărime de 4 500 lei, după achitarea impozitelor, acesta va beneficia de un salariu brut egal cu salariu mediu prognozat pe economie, dar mai mic cu 7 lei decât în 2014. Contabilii spun că în acest caz, angajatorul va suporta în total cheltuieli în sumă de 5737 lei, iar cota impozitelor achitate statului se ridică la aproape 54% din salariul net al angajatului.


În concluzie, sursa notează că, modificarea indicatorilor legate de calcularea impozitului pe venit în mare parte nu are un efect pozitiv major pentru persoane fizice și nu acoperă rata inflației. De asemenea, contabili remarcă că nu se observă nici susţinerea persoanelor fizice cu venituri mici şi transpunerea treptată a presiunii fiscale asupra populaţiei cu venituri medii şi mai sus de medii, după cum declara Ministerul Finanțelor. Statul însă obține același volum al impozitelor datorită majorării anuale a salariilor, punctează specialiștii. Ei atrag atenția asupra mărimii totale a impozitelor și cotelor achitate din salariu care se ridică până la 64% din salariu net. Acest aspect, în viziunea contabililor, îi va determina în continuare pe angajatori să achite salarii ”în plic”, alimentând în acest fel economia tenebră.

Comentarii