11.02.2015 13:36
Cât costă să-ți faci o livadă în România
Afacerea cu fructe românești le face cu ochiul investitorilor în agricultură, mai ales că o livadă poate fi o sursă de profit pe suprafețe mici de teren.
Nimeni nu prea vorbește însă despre ce înseamnă investiția inițială într-un astfel de business, așa că am decis să facem o analiză a pieței pentru a afla cât costă să înființezi o exploatație pomicolă în România. Foarte important, am reușit să aflăm de la specialiștii cu care am vorbit și care sunt prețurile în funcție de marile zone pomicole ale țării, scrie Agrointel.ro.
Dacă vrei să începi o afacere cu pomi fructiferi, cel mai ușor este să cumperi o livadă deja înființată și pe care să o modernizezi și/sau întinerești, arată analiza Agrointeligența. Iar pentru amatori, site-urile sunt pline de oferte, majoritatea cu un preț bun..
Prețul mediu de vânzare al unei livezi în funcție de poziționarea geografică:
Transilvania- 5.000 euro/ha.
Bihor-6.000 euro/ha.
Moldova câmpie -1.627 euro/ha livadă tradițională.
Moldova deal- 5.700 euro/ha livadă intensivă.
Oltenia campie -1.800 euro/ha livadă tradițională.
Timiș- 4.000 euro/ha.
Dolj -5.000 EURO/ha.
Constanța- 5.000 euro/ha.
Cea mai scumpă ofertă existentă la acest moment este Dobrogea, unde o livadă superintensivă înfiintată acum 2 ani pe o suprafață de 1 ha se vinde 45.000 euro.
Costul înființării unei livezi de la zero
Înființarea unei livezi de la zero este cea de-a doua variantă pentru a intra în rândul producătorilor români de fructe. Este un proces mai dificil, însă garantează profitul. Alegi soiurile, arhitectura livezii, gândești tot planul de afaceri și, partea cea mai grea, cauți și găsești finanțare.
Să le luăm pe rând, însă. O livadă de pomi fructiferi în sistem tradițional poate fi înființată cu 3.000 de euro-5.000 euro pe hectar, aici intrând doar costul materialului săditor, nu și prețul terenului. Totuși, o astfel de investiție nu asigură un venit bun întrucât producția obținută nu este suficientă pentru a susține un business integrat decât dacă acesta este mic, gen producții de gemuri de casă, siropuri naturale sau comercializarea fructelor uscate.
Pentru o exploatație pomicolă în sistem intensiv, prețurile pornesc de la 16.000 de euro pe hectar, putând ajunge la 30.000 de euro, în funcție de nivelul de specii și de nivelul de intensivizare al livezii. În acești bani intră însă și investiții obligatorii pentru o afacere de acest nivel: sistem de irigații sau plase antigrindină.
Pentru o exploatație pomicolă în sistem intensiv, prețurile pornesc de la 16.000 de euro pe hectar, putând ajunge la 30.000 de euro, în funcție de nivelul de specii și de nivelul de intensivizare al livezii. În acești bani intră însă și investiții obligatorii pentru o afacere de acest nivel: sistem de irigații sau plase antigrindină.