25.03.2015 16:51

Cauzele deprecierii leului în primele două luni ale anului. Date prezentate de PL în cazul BEM

De rând cu cele trei aflate sub administrare specială, încă o bancă autohtonă a contribuit la devalorizarea lelului moldovenesc. Detaliile sunt dezvăluite în raportul de alternativă prezentat de liberalul Iurie Chirinciuc.Cauzele reale ale deprecierii leului în primele două luni ale anului curent a constituit-o cererea masivă și subită de valută. Situația a fost condiționată de operațiunile suspecte de transfer din Federația Rusă a unor sume de peste 100 de miliarde de ruble în Moldinconbank, care au fost, ulterior, convertite în dolari și euro, și au fost transferate în companii off-shore, iar ulterior în Federația Rusă.
În plus, la devalorizarea monedei naționale au contribuit și acordarea creditelor dubioase companiilor lui Ilan Șor în sumă de 13,6 miliarde lei, sumă care, de asemenea, a fost convertită în valută și a fost transferată unor companii off-shore.
Iurie Chirinciuc scrie că rămâne a fi o enigmă de ce Banca Națională a admis panică pe piața valutară a Republicii Moldova și de ce intervenția de 50 milioane dolari plasați pe piață într-o singură zi a fost făcută în ziua în care a fost votat Guvernul Gaburici. Chirinciuc mai crede că șocurile pe piața internă valutară nu se termină aici. Din cauza că problemele din sistemul bancar al Republicii Moldova rămân în continuare nesoluționate, putem fi martorii unor șocuri financiar valutare repetate, poate chiar mai mari decât cel înregistrat în lunile ianuarie – februarie 2015, opinează liberalul.
Și încă o cifră, ieșită la iveală în raportul de alternativă al liberalilor privind situația la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Timp de an an prin băncile din Republica Moldova, au fost efectuate operațiuni suspecte cu zonele off-shore în valoare de 1 trilion de lei. Cifra se conține în raportul de alternativă al liberalilor privind situația la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
În raport se menționează că măsurile de combatere a spălării banilor stagnează alarmant. Asta în condițiile în care prin băncile moldovenești au fost efectuate operațiuni suspecte, valoare cărora se ridică la un trilion de lei. Tranzacțiile respective au fost efectuate pe parcursul unui an, iar beneficiarul final al banilor sunt firme din zonele off-shore. Autorul raportului face referire la datele obținute de la Serviciul de spălare a banilor din cadrul CNA. Din această sumă, doar 250 miliarde de lei sunt confirmați de BNM.
Totodată, documentul indică la faptul că circa 80% din piața bancară din Republica Moldova este concentrată în mâinile unor medii financiare din Federația Rusă sau afiliate la acestea, iar intermediul acestora ar putea fi create atacuri financiare de proporții, cu repercusiuni asupra economiei naționale. În decembrie 2013, ex-premierul Iurie Leancă a fost informat că BEM nu dispune de numerar pentru desfășurarea normală a activității sale, deoarece circa 6 miliarde de lei au fost convertiți în valută străină și au fost plasați în băncile rusești. Cu o lună mai târziu, acestuia i s-a adus la cunoștință și schema de devalizare a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, se arată în raport. De asemenea, se menționează că CNA era obligată să blocheze transferurile de valută, în condițiile în care BNM nu a putut stopa plasamentele interbancare între BEM și Banca Socială efectuate în perioada 25-26 noiembrie. Asta, deoarece de pe 25 noiembrie Banca Socială a încetat raportarea zilnică către banca centrală, se arată în raport.

Comentarii