29.01.2016 14:07
CC tinde să stimuleze un mediu concurențial sănătos
Consiliul Concurenței va beneficia de asistență tehnică din partea Uniunii Europene. Instituția și-a propus să îmbunătățească aplicarea legii cu privire la protecția concurenței. Autorii Proiectului ”Suport pentru Consiliul Concurenței” intenționează să dezvolte competențele angajaților din domeniu, să monitorizeze mai strict piața, să revizuiască sistemul curent de penalități și să schimbe cultura concurențială din țară.
Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, Republica Moldova trebuie să corespundă standardelor europene în ceea ce privește politica și legea concurențială. Or, actualmente, se atestă mai multe deficiențe în acest domeniu, cum ar fi monopolizarea pieței, înțelegerile de cartel sau încălcările din sistemul de achiziții publice.
”Noi primim săptămânal mesaje din partea sectorului privat, prin care sunt în așteptarea unor acțiuni prompte din partea Consiliului Concurenței. Avem semnale atât pentru sectorul agrar, unde se observă o ușoară monopolizare, cât și în alte sectoare, cum este cel al petrolului”, - a specificat vice-ministru al Economiei Octavial Calmâc.
Și președintele Consiliului Concurenței Viorica Cărare recunoaște existența acestor probleme. ”La noi, economia este monopolizată pe toate domeniile. Sunt diferite cauze de monopolizare. În unele situații, ea ține de legislație. În plus, sunt încă un șir de restricții în legislație, care limitează activitatea noastră”, - a explicat ea.
Proiectul Uniunii Europene presupune îmbunătățirea aplicării legii și reglementărilor din domeniul concurenței. Astfel, vor fi organizate seminare și cursuri de instruire pentru angajații Consiliului Concurenței, reprezentanții autorităților publice, a mediului de afaceri, a judecătorilor și a unui grup mai larg din domeniul concurenței.
”Ceea ce așteptăm noi de la acest proiect este să ajutăm la dezvoltarea politicii concurențiale din Moldova, și anume: prețuri mici pentru consumatori prin îmbunătățirea competiției, sporirea calității prin încurajarea businessului și a serviciilor oferite de aceștia, astfel încât cetățenii din Moldova să aibă mai multă posibilitate de a alege”, - a menționat reprezentantul Delegației UE în Moldova Aneil Singh.
Potrivit informațiilor oferite de Consiliul Concurenței, pe parcursul anului 2015 au fost inițiate 69 de dosare. Valoarea totală a amenzilor aplicate pe parcursul anului trecut a fost de peste 38 de milioane de lei.