12.11.2014 16:58

CE A CONDIȚIONAT PREȚUL GAZULUI RUSESC?!

După ce ieri, între Moldova-gaz și Gazprom a fost semnată prelungirea contractelor de livrare a gazelor naturale în țara noastră și de tranzit al gazului rusesc spre Balcani, în presă au apărut mai multe comentarii privind prețul negociat. MBC a solicitat opinia expertului în energetică, Ruslan Surugiu, vizavi de acest subiect.

Expertul susține că prețul de 331,8 dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, prevăzut în document, a fost influențat, de fapt, de conjunctura de pe piața petrolieră. Iar autoritățile nu trebuie să speculeze opinia publică, precum că a fost obținută o reducere de 10% față de cât achităm în prezent, mai spune el.

În ultimele patru luni, prețul petrolului și a derivatelor sale a scăzut pe bursele internaționale cu peste 30%. Menționăm că ieri, la Chișinău, reprezentantul Gazprom, de asemenea, a recunoscut că prețul pentru Moldova e dictat de cotațiile de la burse.

Expertul, Ruslan Surugiu, este sceptic și consideră că este puțin probabil că la anul prețul la gaze pentru consumatorii finali ar putea fi unul mai mic, așa cum a declarat ministrul Economiei Andrian Candu.

Potrivit documentelor semnate, în 2015, Moldova va importa din Federația Rusă circa 2,96 mld. metri cubi de gaze naturale. Totodată, țara noastră va asigura tranzitul de gaze rusești către țările din Balcani în volum de 18,61 mld. metri cubi.

Comentarii