17.06.2015 07:56
Ce fel de documente bancare au dispărut de la Unibank
La mijlocul lunii mai 2015, atât Banca Naţională, cât şi cele trei instituţii financiare, aflate sub administrarea specială a BNM, ne înştiinţau că băncile funcționează în regim normal, onorându-și în continuare obligațiunile față de clienți.
Totuşi băncile susţineau că acest lucru este posibil datorită creditului acordat de BNM, care le permite să deţină un volum suficient de lichidități şi să ramburseze depozitele persoanelor fizice și a celor juridice.
În acelaşi timp apar noi date referitor la modul cum erau gestionate aceste bănci şi cum administraţia încălca normele prudenţiale.
Unde au dispărut procesele verbale ale şedinţelor Consiliului Unibank
Raportul anual de audit al situațiilor financiare la Unibank realizat de compania Grant Thornton scoate la iveală o serie de încălcări comise de administraţia acestei instituţii în anul 2014. În primul rând atrage atenţia constatarea privitor la lipsa unor documente bancare.
Unibank nu a putut să pună la dispoziţie toate procesele verbale ale adunărilor Consiliului băncii ce au avut loc pe parcursul anului 2014, deoarece conform declaraţiilor conducerii, câteva procese verbale nu sunt disponibile din cauza lipsei acestora. Astfel, nu am avut acces la informaţia privind deciziile luate de Consiliu în cadrul acestor întâlniri, şi nu am putut estima efectul posibil asupra situaţiilor financiare, se menţionează în raportul de audit.
Valerian Cristea, lider sindical şi Preşedintele Consiliului Unibank spune că nu este la curent cu lipsa acestor documente. Responsabil pentru procesele verbale estre secretarul Consiliului Băncii, Alexandru Firsov. Dar acesta acum nu este. Reveniţi mai târziu. Poate că peste o săptămână va fi, ne-a declarat Cristea, fost vicepremier în guvernul Tarlev. Cine este şi cum poate fi găsit Firsov aşa-şi nu am reuşit să aflăm.
Dumitru Ţugulschi, preşedintele Unibank s-a arătat indignat de aceste întrebări. Nu poate fi aşa-ceva!, a declarat bancherul, După ce am insistat şi am precizat încă o dată că e vorba de constatarea făcută de compania de audit, iar documentul se află chiar pe pagina WEB a Unibank, Ţugulschi a spus că el acum nu conduce cu banca şi că toate întrebările trebuie să le adresăm administratorului special impus de BNM.
Ruslan Grate este foarte ocupat!, ne-a răspuns secretara acestuia, care ne-a sfătuit să revenim peste o săptămână sau două, pentru a putea discuta cu administratorul special de la Unibank.
în acelaşi timp din raportul de audit rezultă că Grate este la curent cu toate aceste constatări, pentru că la contrasemnat.
Cine este responsabil de procesele verbale
într-un răspuns oferit pentru Mold-Street, Banca Naţională a Moldovei susţine că în conformiate cu prevederile art.68 alin. (9) și alin. (10) din Legea societăților pe acțiuni nr.1134-XIII din 02.04.1997, procesul-verbal al şedinţei consiliului societăţii se întocmeşte în termen de 5 zile de la data ţinerii şedinţei. Fiecare exemplar al procesului-verbal al şedinţei consiliului societăţii va fi semnat de preşedintele sau, în cazurile prevăzute la art.67 alin.(3) din legea menționată, de vicepreşedintele consiliului şi de secretarul şedinţei, precum şi de un membru al consiliului societăţii.
Totodată BNM menţionează că în conformitate cu prevederile art.29 din Legea instituțiilor financiare, instituția financiară trebuie să țină la sediul său și/sau să asigure din sediu accesul la statutul băncii și regulamentele, registrul acționarilor, registre contabile, inclusiv procesele-verbale ale ședințelor și deciziile consiliului său și alte documente în formă electronica sau pe suport de hârtie. Astfel, de procesele-verbale ale consiliului băncii sunt responsabile persoanele vizate în procedurile menționate.
BNM mai precizează că în ultimii trei ani nu a sancționat administratori/ bănci pentru astfel de încălcări.
Compania de audit constată încălcarea de către administraţia Unibank şi a normelor prudenţiale, şi susţine că există o incertitudine semnificativă referitor la faptul că banca îşi poate continua activitatea în condiţii normale.
250 de milioane de lei de la o bancă rusească
O altă problemă la care atrag atenţia auditorii Grant Thornton este depozitul de 249,857 milioane de lei primit de la Metrobank din Rusia şi împrumutul de 157,157 milioane de lei de la Gazprombank. Depozitul primit de la Metrobank, Rusia a fost înregistrat drept garanţie pentru un credit acordat de bancă. Noi nu am primit confirmare privitor la soldurile la depotitele şi creditul de la aceste bănci, se constată în raport.
în acelaşi timp Banca Centrală a Rusiei a decis pe 1 iunie 2015, retragerea licenţei băncii Metrobank şi iniţierea procedurii de lichidare a acestei bănci, ca urmare a numeroaselor încălcari a legislaţiei bancare, dar şi pentru a nu-i expune riscului pe creditorii şi deponenţii instituţiei.
Sveatoslav Mihalache, expert financiar la compania Alpha Invest susţine că lipsa documentelor bancare este o încălcare gravă şi ridică mari semne de întrebare privitor la credibilitatea unor astfel de instituţii financiare. Este un lucru extrem de grav. Persoanele vinovate ar trebui să fie sancţionate dur. în plus apar întrebări şi referitor la capacitatea Băncii Naţionale de a monitoriza ce se întâmplă cu adevărat la instituţiile bancare, a afirmat expertul.
Unde au dispărut banii de la cele trei băncii
În prezent procurorii investighează şi cazul dispariţiei a 12 saci cu documente bancare de la Banca de Economii, care ar fost arşi într-o maşină a companiei Klassika Force SRL, folosită pentru a transporta documentele de la BEM. Potrivit unei versiuni maşina ar fi fost furată din garajele Băncii de Economii, iar potrivit alteia de la un popas de pe şoseaua Chişinău-Hânceşti, în timp ce şoferul a ieşit pentru câteva clipe şi s-a dus în pădure.
Alte surse spun că a fost o înscenare şi că documentele sunt nevătămate, într-un loc sigur. Potrivit raportului Kroll Unibank, alături de Banca de Economii şi Banca Socială fac parte din Holdingul Shor.
La începutul lunii septembrie 2014 conducerea Băncii de Economii a anunţat despre intenţia de a procura 100% din capitalul social al Unibank. Aceasta a fost apreciată de experţi drept una suspectă în condiţiile în care instituţia nu prea are resurse pentru o astfel de tranzacţie. După ce Banca Naţională a instituit administrare specială la Banca de Economii, despre fuziune nu mai vorbeşte nimeni.
Cine sunt acţionarii Unibank
în prezenti 21 firme şi persoane fizice împart pachetul de 100% de acţiuni de la Unibank, fiecare având mai puţin de 5%. în structura de acţionariat figurează opt companii din Marea Britanie, o cetăţeancă a Rusiei şi 12 cetăţeni ai Republicii Moldova.
Printre acţionarii de la Unibank poate fi remarcat ex-preşedintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, care are 4,8%, fostă consilieră comunistă Reghina Apostolova cu 4,75%, fostul şef al Vămii Viorel Melnic cu 4,61%, preşedinta Federaţiei de Tenis Marina Tauber cu 4,6%, dar şi conducătorii reprezentanţei din Moldova ai agenţiei RIA Novosti - Vladimir Novosadiuc cu Margarita Ţvic cu câte 4,6%. De altfel, Novosadiuc este unul din membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Sociale.
Pachete de 4,6% din capitalul Unibank mai deţin şi Aurel Marinescu, Tudor Negru, Roman Grinco, Veaceslav Lupov, Nani Abaşidze şi Olga Bondarciuc.