26.11.2015 09:50

CEFTA - ”anticamera” UE

Republica Moldova trebuie să exploreze mai mult oportunitățile pe care le deschide acordul de liber schimb cu țările CEFTA. Or, în prezent, nu există o dinamică fulminantă a acestor relații. Concluzia a fost trasată în cadrul Forumului camerelor de comerț și industrie, desfășurat la Chișinău în cadrul CEFTA WEEK 2015.

La Forum au fost discutate rezultatele grupurilor de lucru sectoriale care s-au întrunit în luna iunie, iar accentul s-a pus pe măsurile fitosanitare, barierele tehnice și administrarea vamală. Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr a subliniat importanța implementării formelor de cooperare cu țările CEFTA, astfel încât IMM-urile moldovenești, în mod special, să fie promovate pe piața respectivă. În prezent, nu se atestă o dinamică fulminantă a acestor schimburi comerciale, deși CEFTA reprezintă ”anticamera” UE, mai spune el.

”Acordul de liber schimb, CEFTA deschide oportunități și elimină gradual barierele de tarifare. El își propune să elimine și bariere netarifare, însă crearea unei oportunități nu înseamnă și valorificarea acesteia. De aceea, întreprinderile trebuie să fie susținute în a valorifica la maxim potențialul acestui acord”, - a afirmat Lazăr.

Potrivit lui, Camera de Comerț și Industrie își va intensifica eforturile și va elabora programe dedicate sectorului privat pentru a-i capta interesul către piața CEFTA. La rândul său, șeful secției politică și economică a Delegației UE în RM este de părere că relația țării noastre cu comunitatea europeană este bine determinată, însă problemele de pe interior trebuie să fie eliminate cât mai curând posibil, îndeosebi cele care pun piedici în dezvoltarea mediului de afaceri.

”Mediul de afaceri în Moldova nu este suficient de favorabil. Sunt mai multe cauze, însă problema de bază este sistemul incert de justiție. Spun asta, deoarece capitalul investitorilor este subiect de dispute în instanțele de judecată, iar hotărârile sunt, deseori, influențate. Din păcate, acest lucru se întâmplă destul de des”, - a menționat șeful Seției politică și economică, Delegația UE în RM Wicher Slagter.

Membrii CEFTA sunt Albania, Munte Negru, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Kosovo și Moldova. Datele Ministerului Economiei arată că schimburile comerciale cu țările respective a însumat în prima jumătate a anului curent aproape 10 mil. dolari și a fost în creștere cu peste 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Exportul mărfurilor moldovenești pe piața CEFTA a scăzut în jumătate și a constituit mai puțin de 2 mil. dolari. Președinția CEFTA pentru 2015 este deținută de Republica Moldova.

Comentarii