13.11.2014 10:07
CELEBRUL CEAS "GRAVES" A FOST VÂNDUT CU 24 MILIOANE DE DOLARI
"Graves", un ceas de buzunar fabricat de compania elvetiana Patek Philippe in anii 1930, si-a confirmat, marti seara, statutul de cel mai scump obiect de acest tip din lume, fiind adjudecat cu 24 de milioane de dolari la o licitatie organizata la Geneva de casa Sotheby's.
Unul dintre elementele centrale de atractie ale licitatiilor din luna noiembrie organizate de casele Sotheby's, Christie's si Antiquorum, "Graves", denumit astfel dupa bancherul newyorkez Henry Graves, care l-a comandat lui Patek Philippe, "si-a confirmat statutul de cel mai scump ceas din istorie" si a atins pretul de 24 milioane de dolari. Acest ceas a batut recordul de 11 milioane de dolari pe care il stabilise deja tot el, in 1999, a precizat casa Sotheby's, potrivit Mediafax.
Casa organizatoare miza inainte de licitatia de marti seara pe un pret estimativ de 15 milioane de dolari.
Ceasul "Graves" a fost aprig disputat de cinci colectionari in cadrul unei licitatii pasionante, care a durat 15 minute. Pretul de vanzare a fost de 21,3 milioane de dolari, iar, dupa achitarea comisionului, pretul final a fost de 24 milioane de dolari.
"Supercomplication Henry Graves" a ramas vreme de 56 de ani ceasul capabil de operatiuni cu cel mai mare grad de complexitate din lume. In prezent, el este depasit din acest punct de vedere doar de operatiunile complicate realizate de masini si de computere.
Acest cronograf de buzunar, din aur, ce indeplineste 24 de functii, inclusiv un calendar infinit, fazele lunii, timpul sideral si indicatii orare pentru rasaritul si apusul Soarelui pentru orasul New York, a fost realizat exclusiv manual de compania Patek Philippe in anul 1933.
Au fost necesari 8 ani pentru realizarea ceasului
Comandat in 1925 de bancherul american Henry Graves, realizarea sa a necesitat trei ani de cercetari stiintifice si cinci ani pentru a fi asamblat.
Expertii in domeniu considera ca acesta este "Graalul" ceasurilor din lumea intreaga.
A fost vandut pentru prima data la New York, in 1999. Estimat pe atunci la o suma cuprinsa intre trei milioane si cinci milioane de dolari, a fost adjudecat cu 11 milioane de dolari, devenind cel mai scump ceas din lume vandut vreodata la licitatie. Acest record a ramas neegalat pana in prezent, precizeaza casa Sotheby's. Reaparitia lui pe piata coincide cu implinirea a 175 de ani de la infiintarea manufacturii elvetiene Patek Philippe.
Ceasul a facut parte din colectia muzeului american Time Musem, care si-a inchis portile in anii 1990. Intreaga colectie a muzeului, inclusiv ceasul "Graves", a fost vanduta la licitatie in 1999. Identitatea cumparatorului de atunci nu a fost dezvaluita. In mod similar, casa Sotheby's a refuzat sa comunice marti seara numele vanzatorului si nici nu a dezvaluit daca acesta era aceeasi persoana care a cumparat ceasul in 1999.
"Graves" a fost unul dintre cele 368 de ceasuri vandute la licitatie marti seara, de casa Sotheby's. Casa mizase pe incasari de 22,7 milioane de dolari, dar estimarile sale au fost depasite, intrucat licitatia de marti seara i-a adus incasari totale de 32,6 milioane de dolari.
Alte doua case celebre, Christie's si Antiquorum, au organizat licitatii de ceasuri prestigioase la Geneva in aceste zile.
Christie's a reusit vanzari de 34 milioane de dolari, depasind estimarile de 20 milioane de dolari. Antiquorum, o casa specializata in orologeria de lux, a inregistrat vanzari totale de 13,3 milioane de dolari la licitatiile pe care le-a organizat pe 8 si 9 noiembrie.