Asigurarea cu gaze naturale rămâne a fi un subiect actual și pe ordinea de zi în întreaga lume. Agenţia Internaţională pentru Energie a publicat un raport, în care se notează, între altele, că cererea de petrol la nivel mondial va creşte anul viitor cu 1,4 milioane de barili pe zi, faţă de un avans de 1,2 milioane de barili pe zi în acest an, potrivit agenției Mediafax.
În raportul remis de Agenţia Internaţională pentru Energie se mai menționează că "Riscurile legate de livrările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, nu în ultimul rând din Irak şi Libia, rămân extraordinar de ridicate. Preţurile petrolului se menţin la niveluri record şi nu există semne că situaţia se va schimba". Între principalele pericole pentru ţintele de producţie ale OPEC este insurgenţa din Irak. Numai în luna iunie producţia de petrol din Irak a scăzut, după ce un asalt al islamiştilor a dus la închiderea celei mai mari rafinării din ţară, de la Baiji, şi a redus producţia la exploatarea Kirkuk. Cele mai mari creşteri ale cererii vor avea loc în marile economii emergente.
În China, al doilea mare consumator de petrol din lume, cererea va urca în 2015 cu 4,2%, iar în Statele Unite avansul va fi de 0,2%. În cazul ţărilor producătoare de petrol din afara OPEC va avea loc anul viitor o creştere medie a livrărilor de 1,2 milioane de barili pe zi. "Statele Unite şi Canada vor fi principalele motoare de creştere a livrărilor de petrol din 2015, dar sursele vor fi mai diversificate comparativ cu 2014", potrivit AIE, care menţionează că între ţările care vor mări producţia se vor afla Brazilia, Vietnam, Malaezia, Norvegia şi Columbia.