27.11.2014 12:14
CERTIFICAREA PRODUSELOR AGRICOLE S-A IEFTINIT
Costul verificării și certificării produselor agricole destinate exportului a fost redus în Moldova cu aproximativ 20-30%. Anunțul a fost făcut de secretariatul Consiliului economic de pe lângă prim-ministru.
Posibilitatea simplificării exportului producției nominalizate prin reducerea costurilor de verificare și certificare a fost examinată încă la ședința Consiliului economic din septembrie. Publicația Infomarket face o trecere în revistă a centrelor și laboratoarelor care și-au redus costurile la serviciile prestate.
După mai multe ședințe tehnice, organizate de secretariatul Consiliului economic, mai multe laboratoare subordonate Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor au redus tarifele pentru testarea producției agricole și agroalimentare destinate exportului. În special, Centrul pentru standardizare și verificare a calității producerii conservelor a redus tarifele pentru cercetarea de laborator de depistare a pesticidelor și nitraților în producția vegetală cu 19-32%.
Centrul național de vinificație și certificare a producției alcoolice a redus propriile tarife cu 20% pentru companiile care plătesc la timp costul serviciilor de laborator. Este prevăzută testarea gratuită pentru obținerea certificatului VI-1 pentru companii care exportă producție în UE, precum și reducerea prețului verificării repetate a mostrelor din același lot. Centrul de standardizare și evaluare a calității nutrețurilor și cerealelor a redus cu 20% costul verificărilor de laborator.
Centrul de stat de atestare și aprobare a mijloacelor cu destinație fitosanitară a redus cheltuielile administrative, ceea ce a dus la ieftinirea cu 25% a tarifelor pentru cercetarea de laborator a producției vegetale.
Și Centrul de stat de certificare a materialului semincer va reduce tarifele, până la sfârșitul anului, cu 20 la sută pentru testarea repetată a mostrelor și certificarea probelor din același lot. Se mai preconizează elaborarea unui sistem electronic de prezentare în regim online a cererilor de analiză a mostrelor, majorarea termenului de valabilitate a rezultatelor de laborator, reducerea numărului de analize prin trasabilitatea produsului testat anterior, echiparea laboratoarelor cu utilaj nou, mai scrie Infomarket.