04.03.2016 08:06
Chișinăul a salvat de la catastrofă regimul de la Tiraspol
Decizia autorităţilor de la Chişinău de a prelungi contractul de achiziţie a energiei electrice de la firma Energokapital din Tiraspol, un intermediar obscur din regiunea transnistreană, este calificată de autorităţile separatiste drept un succes remarcabil, potrivit Mold-Street.
„În 2015 circa 37% din exporturile regiunii au fost livrări de energie electrică în Republica Moldova. În cazul în care nu am fi încheiat un contract şi pentru anul 2016, pentru economia Transnistriei ar fi fost o catastrofă comparabilă cu imposibilitatea păstrării regimului de comerţ liber în Uniunea Europeană.
Ar fi fost un colaps”, a declarat aşa-zisul ministru al dezvoltării economice al regiunii separatiste Dmitri Boltrushko, citat de Novostipmr.
Acesta susţine că pentru a nu pierde piaţa moldovenească la care pretindeau exportatorii din Ucraina, furnizorii transnistreni au trebuit să ofere condiții mai favorabile decât cele ale companiilor ucrainene.
În consecinţă preţurile de furnizare a energiei au fost reduse cu circa 30%. „Am acceptat o reducere de preţ, pentru că pierderea acestei pieţe ar fi semnificat şi ratarea a 50-70% din veniturile bugetare”, a adăugat Dmitri Boltruşko.
Principalul producător de energie electrică din Moldova este Centrala Electrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan), aflată în regiunea transnistreană.
Aceasta însă nu livrează direct energia consumatorilor din Moldova. Din noiembrie 2014, livrările se fac prin compania Energokapital din Tiraspol, care este un intermediar fără de care, potrivit aşa-zisului ministru al dezvoltării economice din Transnistria, furnizarea de energie electrică ar fi practic imposibilă.
De la Chişinău cumpărător este societatea cu capital de stat Energocom, care apoi revinde energia furnizorilor la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova.
De ce nu au fost acceptate ofertele ucrainenilor
Miercuri, 2 martie, Ministerul Economiei a anunţat că furnizorii vor procura în perioada 1 aprilie 2016-31 martie 2017 de la Energocom energie la un preţ cu 28% mai mic decât în prezent.
Energocom a organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice, la care până la data limită, 25 februarie curent, au depus oferte trei companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina. Ofertele prezentate au fost examinate minuțios atât din punct de vedere al celui mai avantajos preț, cât și din perspectiva siguranței furnizărilor de energie electrică în volume depline pe toată durata contractului.
Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost acceptate atât din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cât și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.
Ministerul Economiei consideră că în condițiile unui număr limitat de potențiali producători și furnizori, s-a reușit negocierea unui preț competitiv pe piața regională.
În condițiile noilor prețuri de procurare a energiei electrice, Ministerul Economiei consideră că sunt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii finali.
Despre o potenţială reducere cu 10% a tarifelor pentru consumatori, a anunţat şi premierul Pavel Filip.