11.04.2016 12:04

Ciurea: UE a încercat să evite înrăutățirea relațiilor cu Rusia, folosind pretextul Transnistriei

Deși, începînd cu 1 ianuarie 2016, regiunea transnistreană a fost inclusă în zona de liber schimb, Tiraspolul își continuă relațiile comerciale cu Uniunea Europeană prin ocolirea Chișinăului.


Concluzia aparține expertului de la IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea, care a realizat un studiu privind aplicarea Acordul de asociere și a zonei de liber schimb în regiunea transnistreană, notează NOI.md.

Potrivit expertului, chiar dacă autoritățile de la Chișinău declară formal că aplicarea prevederilor Acordului de asociere a fost extinsă pe întreg teritoriul țării, de facto, există mai multe semne de întrebare. Și poziția Uniunii Europene față de această problemă este una ambiguă, susține Ciurea.

„Dacă Chișinăul a dorit includerea regiunii transnistrene în acest Acord, atunci Transnistria și-a dorit continuarea relațiilor comerciale cu UE, prin ocolirea Chișinăului. La rîndul său, UE a dorit menținerea unui comerț la limitele acceptabile cu Transnistria fără a antagonizá Rusia. UE a încercat să evite în măsura posibilităților înrăutățirea relațiilor ei cu Rusia, folosind pretextul Transnistriei. Toate părțile interpretează diferit rezultatele obținute în urma deciziei Consiliului de asociere. Moldova consideră că Transnistria a devenit parte a Acordul de liber schimb, Tiraspolul consideră că nu, iar UE tratează acest lucru de o manieră ambiguă”, a explicat expertul.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, UE a înaintat neoficial o foaie de parcurs autorităților tiraspolene, prin care îi cere ca, în termen de doi ani, să se racordeze la cerințele UE privind asigurarea calității, certificarea originii mărfurilor și la standardele fito-sanitare.

„Ceea ce înțelegem din existența acestei foi de parcurs este că Transnistria începînd cu 2017 urmează să anuleze taxele vamale față de mărfurile europene, iar asta înseamnă că a reușit să obțină o amînare. Aici Chișinăul cumva a fost nevoit să cedeze. Pe parcursul acestui an nu cred că se vor face presiuni asupra regiunii, pentru ca să înceapă racordarea la regimul comercial prevăzut în Acordul de asociere”, a concluzionat Ciurea.


SURSA

Comentarii