24.11.2015 15:12
Climatul investițional din Moldova, în declin
La Chișinău și-a deschis lucrările Forumul Internațional al țărilor Central-Europene ”CEFTA Week 2015”. La eveniment participă peste 100 de reprezentanți din țările membre CEFTA, ai instituțiilor internaționale, experți și oameni de afaceri. În context, partenerii de dezvoltare au menționat că piața țărilor CEFTA prezintă o oportunitate majoră pentru exportatorii locali, însă trebuie să existe stabilitate politică și instituții care să implementeze prevederile acestui Acord.
Acordul de Liber Schimb Central-European îi permite țării noastre să facă comerț liber, fără taxe vamale sau cote restrictive, cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Kosovo. În acest mod, statele participante se pregătesc pentru a adera la UE.
”De ce autoritățile responsabile de CEFTA în Moldova, în ultimii opt ani, au succes în negocierile privind Acordul de Liber Schimb? Pentru că și-au făcut deja bine munca în cadrul Acordului. Acest Acord pentru voi este ca o sală de antrenament, vă antrenați capacitățile și când veți merge să negociați cu UE, veți fi maturizați”, - a menționat ex-director al Secretariatului CEFTA Renata Vitez.
Și partenerii de dezvoltare confirmă impactul pozitiv pe care îl poate avea acest Acord asupra intensificării exporturilor și atragerii investițiilor străine în RM. Însă, oficialii consideră că fără stabilitate politică și instituții de stat care activează corect, acest lucru nu este posibil.
”Guvernul RM trebuie să demonstreze investitorilor și partenerilor că implementează serios legislația existentă și să opereze reforme reale în sistemul judecătoresc. Investitorii trebuie să fie siguri de un sistem judecătoresc, care respectă contractele legitime și deciziile arbitrare”, - a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit.
Șeful Delagației UE în RM Pirkka Tapiola a menționat că țara noastră se confruntă cu un declin al climatului investițional. Iar UE este gata să ofere Republicii Moldova 30 milioane de euro, suport pentru mai multe proiecte privind implementarea standardelor de calitate și pentru a spori volumul exporturilor și a investițiilor străine. Acești bani, însă, vor fi acordați numai după semnarea unui Acord cu FMI și investirea unui nou Guvern.
”Noi, în calitate de parteneri, putem doar să oferim suport, - a spus Tapiola. - Noi nu putem să facem reforme în țară. Pentru implementarea Acordului este nevoie de foarte multă muncă. Atunci când pui cap la cap toate Acordurile, acestea lucrează ca o hartă adevărată, doar că toate prevederile acestora trebuie să fie implantate cu strictețe”.
Ministrul Economiei în exercițiu a confirmat că investițiile directe în economia țării s-au redus cu circa 2,4%, în comparație cu anul trecut.
”Din punct de vedere investițional, faptul că noi nu avem nici un acord cu FMI și nici un suport activ din partea UE, dacă vorbim de finanțare care era prevăzută pentru anul curent, poate să fie un impediment pentru un investitor. Sperăm că, în viitorul apropiat, totul va fi rezolvat datorită acordului cu FMI”
În 2015, schimburile comerciale ale Republicii Moldova CEFTA au însumat 9 milioane 951 mii dolari. Cu toate acestea, exportul de mărfuri al Moldovei pe această piață este de 6 ori mai mic față de volumul importurilor din aceste țări.