09.12.2014 16:50
COMITETUL PENTRU ANTREPRENORIAT ÎN SFERA SERVICIILOR ȘI-A ÎNCEPUT ACTIVITATEA
Camera de Comerț și Industrie a lansat astăzi activitatea Comitetului pentru antreprenoriat în sfera serviciilor. În cadrul primei ședințe au fost prezentate prevederile Acordului de Lier Schimb Aprofundat și Comprehensiv Moldova-UE și totodată cerințele care trebuiesc respectate de agenții economici. Până în prezent, 40 de reprezentanți a instituțiilor bancare, companii de asigurări, consultanță, IT și comerț și-au exprimat dorința să devină membri a comitetului.
Scopul comitetului este crearea unui mecanism eficient pentru dialogul public-privat, elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației și aprobarea, în baza lor, a unor acte juridice care să stimuleze activitatea. Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, susține că această platformă este binevenită pentru mediul de afaceri din Moldova.
Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova trebuie să elaboreze modificări în sectorul serviciilor poștale, telecomunicații, politica migrațională, servicii în învățământ și turism pentru a face față condițiilor impuse de UE. Reprezentanții ministerului susțin că angajamentele pe care le are Moldova față de comunitatea europeană nu sunt mai dure decât cele pe care le-am avut când am aderat la OMCE, dar sunt pentru fiecare țară în parte, ceea ce îngreunează accesul antreprenorilor autohtoni pe piața UE.
În cadrul ședinței au fost puse în discuție competivitatea întreprinderilor din sfera prestării serviciilor, odată ce în Moldova ar putea veni un val de agenții economici internaționali din același sector. Potrivit antreprenorilor, pentru a face față concurenței mai avem de lucrat la implementarea standartelor de îmbunătățire a calității serviciilor prestate, o altă problemă fiind lipsa forței calificate de muncă. Pentru a proteja mediul de afaceri local, agenții economici propun stabilirea unor așa-zise "impedimente" legislative pentru antreprenorii străini.
Potrivit datelor oficiale, sectorul serviciilor reprezintă 60 la sută din PIB.
Amintim că anterior, pe lângă CCI au fost create încă două comitete sectoriale: în domeniul agricol și în domeniul industrial. Agenții economici interesați să devină membri ai unuia dintre comitete se poat adresa la CCI.