28.09.2015 15:25

Condiții noi pentru lichidarea băncilor

Băncile, a căror proces de lichidare silită a fost prelungit și nu a fost încheiat, vor fi lichidate până la 31 decembrie 2016. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Legii instituțiilor financiare, propus recent de Banca Națională.

Potrivit documentului, procesul de lichidare a unei bănci nu poate depăși 3 ani de la data retragerii licenței, iar termenul poate fi prelungit de BNM pentru cel mult un an, în baza demersului argumentat al lichidatorului băncii.

Până 2012, opt bănci comerciale au fost private de licența de activitate. Cu toate că termenul de lichidare a acestor bănci a fost prelungit, situația reală arată că lichidatorii băncilor nu au reușit în termenele indicate să finalizeze acest proces. Llichidatorii băncilor susțin că se confruntă cu diverse probleme ce țin de evaluarea și comercializarea activelor, inclusiv a creanțelor, soluționarea litigiilor în instanțele de judecată, executarea titlurilor executorii, derularea procedurii de insolvabilitate a debitorilor, se spune în comunicatul băncii centrale.

În acest context, BNM propune să fie extins procesul de lichidare a băncilor de la 3 la 5 ani.

Băncile aflate în proces de lichidare au datorii semnificative faţă de persoanele fizice şi juridice, inclusiv faţă de instituţiile de stat. Astfel, la sfârșitul lunii august curent, depozitele persoanelor fizice înregistrează suma de 5,6 mil. lei, depozitele persoanelor juridice – peste 366 mil. Plus la aceasta, cele opt bănci mai au obligațiuni suplimentare în sumă de 464.3 mil.lei, inclusiv o datorie de peste 365 mil. faţă de Ministerul Finanţelor.

Comentarii