22.01.2016 14:55

Contul unic va fi lansat în 2017

Sistemul de plată al impozitelor în Republica Moldova este incomod și costisitor pentru companii. În loc să se efectueze plățile pe un cont unic, persoanele juridice sunt obligate să achite separat pentru fiecare impozit, taxă, acciză sau amendă. Din cauza comisioanelor bancare aceștia pierd anual aproximativ 10 milioane de lei. Acestea sunt calculele experților programului USAID BRITE.

Întocmirea ordinelor de plată pentru fiecare impozit separat ia foarte mult timp - este necesară efectuarea a zeci de transferuri în diverse conturi ale instituțiilor de stat. Este costisitor din punct de vedere financiar, deoarece se percep mai multe comisioane bancare. Acestea ajung la aproximativ 12 milioane de lei anual. În plus, companiile se mai aleg și cu amenzi din cauza neînțelegerilor, de exemplu, din cauza unor transferuri greșite a obligațiilor fiscale către alte conturi. Potrivit experților din cadrul proiectului USAID BRITE, această metodă de impozitare contravine practicii mondiale de succes, spre care tinde Moldova. Împreună cu Ministerul Finanțelor a fost elaborat un program de reforme menit să schimbe starea actuală a lucrurilor prin crearea unui cont unic.

”Este necesar să fie prevăzut în mod clar unde vor fi redirecționate plățile. De exemplu, în cazul în care se calculează impozitul pe venit, fondul social și TVA, trebuie elaborat un mecanism care să permită contribuabilului să transfere banii anume unde dorește el. Pentru că, dacă Fiscul va considera că banii trebuie transferați către alte conturi, pot apărea divergențe”, - a explicat președinte al Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova Viorel Dandara.

Contul unic va permite companiilor să economisească 10 milioane de lei anual. În loc de șapte ordine de plată pe lună va fi doar unul, și un singur comision bancar. Prin urmare, compania va cheltui 2 milioane de lei anual, sau de șase ori mai puțin decât până acum, pentru comisioane. . Organul de stat autorizat va redirecționa, deja fondurile către bugetele de toate nivelele.

Plătitorii de TVA vor efectua doar 12 plăți anual în loc de 83, economisind timp și resurse financiare pentru a le investi în propria afacere.

”Un alt avantaj pentru afacere, pe lângă reducerea numărului de taxe și a cheltuielilor pentru comisioanele bancare, este reducerea numărului de plăți greșite, atunci când transferurile agentului economic nu ajung nu în contul trezoreriei necesar”, - a spus reprezentantul USAID BRITE , specialist în domeniul tehnologiei informației și comunicații Oleg Sîrbu.

Responsabilii de la Ministerul Finanțelor dau asigurări că la această etapă, specialiștii de la Ministerul Finanțelor împreună cu colegii de la Inspectoratul Fiscal de Stat lucrează asupra acestui sistem. Se preconizează ca în 2016 acest sistem să fie deja testat pentru a elimina orice riscuri sau nereguli. Iar de la 1 ianuarie 2017, acesta va fi deja pus în aplicare.

Comentarii