26.01.2015 15:02

Cota TVA la produsele alimentare s-ar putea reduce

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus conducerii țării reducerea cotei TVA până la 5%, urmând astfel experienţa pozitivă a ţărilor din Uniunea Europeană.

Conducerea CNSM susține că această reducere va constitui nu doar un factor de susţinere a păturilor defavorizate, dar totodată va fi un stimulent activ de reducere a evaziunii fiscale. De asemenea, va duce la dezvoltarea sectorului agroalimentar şi crearea de locuri de muncă prin stimularea procurării unor produse sănătoase şi creşterea consumului datorat reducerii preţurilor şi implicit majorării încasărilor din TVA la buget.
În prezent, potrivit art. 96 din Codul fiscal, produselor alimentare li se aplică cota standard TVA de 20%, cu excepţia pâinii şi produselor de panificaţie, laptelui şi produselor lactate, producţiei din masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi livrată pe teritoriul Republicii Moldova şi zahărul pentru care se aplică TVA în mărime de 8%. Astfel, Republica Moldova rămâne în topul statelor europene cu una din cele mai mari cote TVA la alimente. De exemplu, majoritatea țărilor europene precum Olanda, Austria, Finlanda, Cehia, practică impozite pentru mărfurile alimentare mai scăzute faţă de cota standard.
În schimb, în unele state, taxarea variază în funcţie de bunurile alimentare. Astfel, Spania practică TVA redus la hrană de 4 şi 8%, Franţa taxează alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4 și 10%. Sunt şi state care nu impozitează deloc alimentele, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA-ul la alimente este zero. De altfel, practica internaţională demonstrează că o cotă mare a TVA nu constituie întotdeauna venituri mari pentru buget. Ba dimpotrivă, cote majorate conduc la acţiuni masive de evaziune fiscală. Menţionăm că, veniturile Republicii Moldova din TVA constituie circa 47% din total venituri fiscal conform Legii bugetului de stat pentru anul 2014. Principala cauză al acestui indicator redus ar fi evaziunea fiscală anume pentru produsele supra-taxate.

Comentarii