11.01.2016 15:34
Cotele de export spre UE rămân neacoperite
Producătorii moldoveni nu explorează nici pe departe avantajele pe care le oferă Acordul de Liber Schimb cu UE. Raportul recent al Ministerului Economiei relevă că în 2015 au fost acoperite doar cotele de export pentru cereale.
Anul trecut Republica Moldova a valorificat extrem de slab cotele pe care le oferă piața comunitară, după semnarea Acordului de Asociere și, respectiv, crearea Zonei de Liber Schimb. Experții economici sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat din cauza că producătorii autohtoni sunt încă necompetitivi în raport cu cei din țările din regiune. Plus la aceasta, ei se orientează tot spre produsele cu o valoare adăugată redusă. Datele Ministerului Economiei arată că în 2015 în UE nu a fost exportată nicio tonă de roșii sau suc de struguri, deși fără taxe vamale sunt admise 2 și, respectiv, 5 mii de tone. Din raport reiese că și cotele pentru struguri au rămas neacoperite în proporție de 22% și de 38,5% pentru prune. În același timp, doar 1,9% din cota pentru mere a fost valorificată. Aceasta înseamnă că pe piața comunitară au ajuns circa 746 tone de mere din cele 40 mii acceptabile. Totuși, producătorii moldoveni reușesc să exorteze mai multe cereale și chiar să supra îndeplinească cotele. Astfel, a fost livrate în jur de 180 mii tone de grâu, cu 138% mai mult decât plafonul stabilit în cadrul mecanismului. la fel, a fost dublat și volumul de cereale prelucrate, până la 5 mii de tone. O creștere peste plafon este înregistrată și la exportul de porumb și orz cu 25 și, respectiv, 11%.
Totodată, niciuna dintre cotele oferite pentru importul de produse animaliere nu au fost îndeplinite sută la sută. Datele arată că în cazul cărnii de porc, cotele au fost acoperite la 93% și la 63% pentru carnea de pui și doar un sfert din plafonul admis pentru importul de carne procesată sau peste 400 de tone. În această perioadă, din UE au fost importate doar 55 tone de produse lactate, circa 5,5% din cote.