11.09.2014 13:20
COVOARELE MOLDOVENEȘTI: TRADIȚIE, MÂNDRIE ȘI VENIT
Ca pe timpuri, covoarele rămân mândria și cartea de vizită a Republicii Moldova. Producătorii autohtoni exportând 90 la sută din producție, conduc numele țării noastre prin toată lumea.
În ciuda faptului că astăzi gospodinele noastre nu împodobesc casele cu foarte multe covoare așa cum obișnuiau pe vremuri, reprezentanții întreprinderilor susțin că vânzările pe piața internă nu au înregistrat scăderi. Totuși, cea mai mare parte din producție este comercializată în țări precum Polonia, Cehia, România ,Japonia, Rusia rămânând a fi partenerul extern principal. Amenințați de relațiile politice tensionate cu această țară, producătorii își pregătesc terenul din timp pentru a cuceri piețe noi, cum ar fi cea din Germania.
Reprezentanții întreprinderilor de producere a covoarelor relevă, însă o problemă cu care se confruntă. Deși avem oi și ar părea că probleme în aprovizionarea cu materie primă nu ar trebui să existe, toată lâna, din care se țes covoarele noastre este adusă din Noua Zeealandă la un preț de 6,5 dolari kilogramul. Din cauza pășunilor neîngrijite, lâna moldovenească nu corespunde standardelor. Aceștia dau asigurări că dacă ar reuși să aducă în Moldova rasele de oi necesare și ar renunța la materia primă de peste hotare, prețul covoarelor pe piața internă s-ar reduce aproape în jumătate.
În cadrul întreprinderii, anual, se produc aproximativ 4 milioane de metri pătrați de covor. Pe piața internă, covorul sintetic poate fi procurat la un preț de 150 de lei, iar cel de lână în jur de 600 de lei metrul pătrat. Astăzi, în Republica Moldova funcționează două întreprinderi care se ocupă cu fabricarea covoarelor.