26.08.2015 10:30
Creditele ”rele” ar putea crește
Situația de la cele trei bănci problematice, dar și politica monetară înăsprită de BNM mișcă sectorul într-o direcție negativă. Economiștii anticipează că rata creditelor neperformante va crește și mai mult până la finele anului curent.
Începând cu toamna anului trecut, neperformantele în portofoliul de credite ale băncilor moldovenești au luat o traiectorie în creștere. În 2015, acest proces s-a intensificat, odată ce au fost recunoscute problemele la cele trei bănci aflate acum sub administrarea specială a BNM. Dincolo de acest factor, și Banca Centrală contribuie la acumulările de credite ”rele”. Or, regulatorul a înăsprit substanțial politica monetară. Astfel, unul dintre indicatori, rata de bază, a fost majorat la tocmai 17,5% la sfârșitul lunii iulie. Expertul IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu explică că acțiunea BNM nu a făcut decât să înrăutășească situația agenților economici care se supraîndatorează, în consecință și volumul creditelor neperformante s-au mărit. Iar acumularea de datorii neplătite de agenții economici frânează creditarea și așa dificilă.
La sfârșitul primului semestru, rata neperformantelor pe sistem a ajuns la 14,4%, în creștere cu aproape 3 p.p. față de sfârșitul lui 2014. Cel mai mult indicatorul a fost influențat de
ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor la cele trei bănci aflate în administrare specială. Astfel, ponderea creditelor neperformante la BEM este de 77,2% și de 36,4% la Banca Socială, Unibank însă nu a raportat credite de acest fel. Potrivit economiștilor, dacă BNM nu va ”slăbi” politica monetară, portofoliul de credite ale băncilor se vor înrăutăți cu mult până la sfârșitul anului, iar afectate vor fi chiar și cele de top.