05.12.2014 16:14
CREȘTERE ECONOMICĂ LA ZEL ”BUSINESS UNGHENI”
Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business” anul acesta a înregistrat o creștere economică vizibilă. Volumul vînzărilor brute ai agenților economici, care își desfășoară activitatea în zonă, a crescut cu 24,3 la sută și cu 7 la sută s-au mărit impozitele și taxele achitate la stat de către rezidenți. Cu toate acestea, administratorul ZEL Ungheni, Natalia Iepuraș spune că anul acesta a simțit, în mod deosebit, o reticență din partea investitorilor străini de a-și lansa afaceri în țara noastră.
Motivul pentru care investitorii străini au cam ocolit Republica Moldova ar fi lipsa infrastructurii bine dezvoltate și, mai ales, incertitudinea rezultatelor scrutinului electoral. Administratorul Zonei Economice Libere ”Buisness Ungheni”, Natalia Iepuraș a spus că abia acum va continua negocierile cu două companii străine, potențiali investitori în țara noastră.
La Zona Economică Liberă Ungheni își desfășoară activitatea 35 de rezidenți atât străini, cât și locali. Ion Procopciuc din 2011 și-a deschis o fabrica de mobilă la Ungheni și chiar dacă e de părere că statul ar putea oferi și mai mult sprijin agenților economici, în general, este mulțumit de activitatea sa în cadrul zonei economice libere.
În cadrul întreprinderilor din Zona Economică Liberă ”Ungheni Business” lucrează 2065 de angajați. Salariu mediu din regiune este de 3-4 mii de lei, iar pentru oameni este o bună oportunitate de a câștiga un ban alături de familie.
Pe teritoriul Republicii Moldova activează 7 zone economice libere. Conform ultimului raport prezentat de administrația zonelor, volumul total al investițiilor a însumat 207,1 miliarde de dolari SUA, fiind în creștere cu 10,6% față de anul 2013. Cele mai active zone industriale sunt la Ungheni Business, Bălți, Chișinău și Valkanes, pe când Otaci Business și Taraclia nu au înregistrat deloc vânzări.