25.11.2014 16:52

CRIZA FINANCIARĂ URMĂREȘTE UCRAINA: A APĂRUT PIAȚA NEAGRĂ A SCHIMBULUI VALUTAR

În Ucraina, a apărut piața neagră a schimbului valutar. Experții au prezis demult aparitia acestui fenomen. Pentru consolidarea poziției hrivnei, Banca Națională a Ucrainei în acest an a introdus măsuri dure pentru a limita circuitul valutei în țară.

De exemplu, a plafonat vânzarea valutei, a interzis emiterea extragerea valutei străine cu cardurile de plată, a introdus o convertarea obligatorie a remitențelor în hrivne, de asemenea, a încetinit procesul de cumpărare valutei străine pe piața valutară interbancară.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în Ucraina a existat piața neagră valutară. Renașterea acestui fenomen, scrie Financial Times, -este un semn că țara a e din nou în pragul unei crize financiare.

De la începutu anului, rata de schimb hrivnei față de dolar a scăzut cu aproape 50% iar rezervele valutare, care au scăzut în luna octombrie până la 12,6 miliarde de dolari, abia de ajung pentru a achita facturile la importuri pentru șase săptămâni (și asta în cazul în care conform recomandărilor FMI, rezervele ar trebui să acopere cel puțin trei luni de importuri).

Până la sfârșitul anului, conform prognozelor, rezervele valutare ale Ucrainei ar putea scădea sub 10 miliarde de dolari. PIB-ul Ucrainei în acest an, conform estimărilor va scădea cu cel puțin 7%.

Țara este într-un "cerc vicios al crizei financiare", a avertizat săptămâna trecută Anders Aslund,expert r occidental în problemele economiei Ucrainei, și a recomandat liderilor ucraineni să se "trezească".

Comentarii