Lipsa încrederii în valuta națională a activizat dolarizarea economiei rusești. Populația își convertește rublele în valută străină, iar companiile au reintrodus unitățile convenționale în contracte, transmite RBC.
În 2014, ieșirile de capital din Federația Rusă au întrecut orice pronostic și au ajuns la cifra record de 150 mld. dolari, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare față de anul precedent. Potrivit RBC, Banca Centrală a Rusiei a explicat că fluxurile respective au fost utilizate pentru a acoperi datoriile externe, în condițiile în care creditorii internaționali au impus sancțiuni pentru băncile rusești, dar și pe fundalul creșterii depozitelor în dolari și a cumpărării masive de valută în numerar.
Creșterea depozitelor în valută indică un început al dolarizării economiei, prin utilizarea largă a valutei străine pe piața internă, a spus economistul principal Vladimir Tihomirov, citat de RBC. Un al doilea indiciu al dolarizării ar fi trecerea la plățile în dolari și fixarea prețurilor în unități convenționale.
De altfel, acest proces a început încă la sfârșitul anului trecut, când retailerii și companiile de construcție au început să opereze cu tarife în unități convenționale, fixând cursul dolarului în contracte. Economiștii ruși susțin că în 2015, dolarizarae economiei va fi și mai accelerată și ar putea atinge o cotă de 50% pe termen mediu, mai ales dacă cotația petrolului va scădea la nivelul de 40 dolari per baril.
Publicația scrie că depozitele în valută vor crește continuu din cauza deprecierii rublei rusești. În același timp, dolarizarea economiei va avea loc, chiar dacă valuta națională se va opri din cădere.