07.07.2015 08:32

CUI și CÂT datorează Grecia?

În ultimii cinci ani, Grecia a fost pe primele pagini ale ziarelor europene. Una dintre cele mai modeste țări din zona euro, practic s-a dovedit a fi cea mai datornică. Mai mult, acum a venit la putere un nou guvern, cu sloganul "Stop alimentarea UE" și a cerut ca creditorii să le reducă datoriile sau cel puțin să revizuiască termenii lor. În continuare vă propunem să urmăriți cui și cât datorează Grecia, potrivit euronews.

În 2010, când a devenit clar faptul că amploarea crizei economice din Grecia va duce la primul default implicit din istoria monedei euro, "troica creditorilor" - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional - a acordat Atenei primul împrumut. De-a lungul anilor, datoria publică a Greciei a crescut la 324 miliarde de euro, ceea ce a constituit 175% din PIB. 246 de miliarde fiind oferite Greciei de țările europene.

În 2012, o parte din datoria creditorilor privați, a fost decontată cu sprijinul Bruxellelului. Acum cea mai mare parte a datoriei a rămas pe umerii contribuabililor europeni. In acest moment, Grecia datorează aproximativ 193 de miliarde de euro doar zonei euro. Alte 32 de miliarde - către FMI și 20 miliarde BCE. Aceștia nu sunt singurii creditori. Atena mai este datoare cu 56 miliarde de euro Germaniei, 42 miliarde de euro Frantei, 37 miliarde de euro Italiei și 25 miliarde de euro Spaniei. În aceste condiții, politicienii europeni susțin că Grecia este obligată să își îndeplinească obligațiile. Doar că astfel de împrumuturi implică țara datoare la reforme drastice, iar Grecia nu este o excepție. De cealaltă parte însă, noul guvern Alexis Tsipras numește situația din țară, după cinci ani de austeritate "criză umanitară" și nu vede necesitatea de a continua "umilirea națională".

Comentarii