08.10.2014 09:38
CUM AR PUTEA SCADE NIVELUL DATORIILOR PUBLICE? FMI PREZINTĂ RAPORTUL
Politica bugetar-fiscală a Moldovei trebuie să aibă ca scop atingerea până în anul 2018 a unui deficit de 1,5% la sută din PIB în conformitate cu prevederile Legii finanțelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, a declarat Max Aliev, șeful misiunii FMI la Chișinău, la sfârșitul vizitei de monitorizare post-program.
În viziunea experților FMI, anume acest nivel al deficitului ar asigura un trend descrescător al nivelului datoriei publice și ar fi compatibil cu volumele de finanțare prognozate. Ei recomandă ca, pentru început, în bugetul pentru anul 2015 să fie menținut un deficit al bugetului public național sub 3% din PIB, asigurând nivelul planificat al investițiilor publice și cheltuielilor de asistență socială bine țintită.
Max Aliev a sugerat că o mică relaxare a țintei fiscale pe termen mediu ar fi admisibilă, cu condiția ca proiectele de investiții să fie orientate spre majorarea productivității. Asta în cazul în care va fi asigurată o finanțare în condiții rezonabile, iar volumul acestor investiții noi să fie comensurabil cu capacitatea de absorbție a economiei țării, precizează reprezentantul FMI.
De asemenea, experții FMI au recomandat să fie consolidate atribuțiile instituțiilor de reglementare a sectorului financiar, BNM și CNPF, astfel încât, acestea să poată avea acţiuni eficiente, inclusiv prin adoptarea unor proceduri adecvate aplicabile în cazul suspendării de către curțile de justiție a deciziilor de reglementare și supraveghere.
În același timp, BNM și CNPF urmează să asigure implementarea normelor legale ce țin de conformarea beneficiarilor efectivi finali și persoanelor care dețin controlul asupra băncilor cu cerințele privind competența și onorabilitatea și să monitorizeze mai strict tranzacțiile cu persoane afiliate, se arată în raportul FMI.