14.03.2016 10:21
Cum Guvernul și Parlamentul au scumpit medicamentele
Guvernul a anunţat despre un planul de acţiuni pentru anul 2016, pentru a rezolva situația dificilă de pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică şi asigurarea populaţiei cu medicamente, scrie mold-street.com.
Între principalele măsuri, ce se regăsesc în plan, premierul Pavel Filip a menţionat extinderea cu 50% a listei de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cronice.
Cine a blocat accesul materiei prime
„O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus, de asemenea, să extindem reţeaua de farmacii în localităţile rurale”, a precizat şeful Executivului.
În acelaşi timp din proiectul Politicii bugetar-fiscale se poate de constatat că însăşi guvernul actual, dar şi Cabinetele din anii 2014-2015 se fac vinovate de scumpirea medicamentelor şi disparţia unor preparate de pe piaţă.
Astfel autorităţile constată abia acum că materia primă ce se importă pentru producerea medicamentelor este taxată la acelaşi nivel precum lichidele de curăţat veceurile sau produsele cosmetice.
Potrivit sursei, în consecinţă doar din cauza taxelor vamale aplicate începând cu 1 ianuarie 2015 la materia primă, preţul medicamentelor autohtone a crescut cu 7,5%, conform calculelor prezentate de Asociaţia Producătorilor de Medicamente din Moldova.
Ministerul Finanţelor explică situaţia prin faptul că în iulie 2014, ca urmare a semnării Acordurilor de Asociere cu UE a fost aprobată Nomenclatura Combinată a mărfurilor, "în care şi-au găsit reflectare atît noile modificări la nivel de clasificare şi codificare a mărfurilor, precum şi, au fost supuse revizuirii unele cote ale taxelor vamale, fiind racordate la mărimile negociate cu OMC".
"În acest context, unui şir întreg de mărfuri (materie primă medicamentoasă, materiale, articole, ambalaj primar și secundar utilizate la prepararea și producerea medicamentelor) cărora până la finele anului 2014 nu erau aplicate taxe vamale, începînd cu 01.01.2015, odată cu intrarea în vigoare a Nomenclaturii Combinate a mărfurilor, se aplică taxe vamale datorită modificării poziţiilor tarifare sau cuantumului cotei taxei vamale aplicate mărfurilor respective, fapt care a dus la crearea unei situaţii dificile la importul acestora", se arată în nota informativă la Politica bugetar-fiscală pentru 2016.
Aşa că abia acum Ministerul Finanţelor a propus acordarea facilităţii fiscale privind scutirea de taxă vamală
la importul materiei prime medicamentoase, materialelor, articolelor, ambalajului primar și secundar utilizate la prepararea și producerea medicamentelor cu specificarea expresă a poziţiilor tarifare a acestora, precum și a dializatorilor de la poziția tarifară 842129.
De notat că în anul 2015, preţul medicamentelor a crescut cu 15,4%, iar principalul factor l-a constituit deprecierea leului. Din aceleaşi motive mai multe medicamente, în special din UE şi SUA au fost retrase de pe piaţă.
Un studiu realizat de Camera de Comerţ Moldo-Americană relevă că în anul 2014 circa 88% din toate medicamentele comercializate în Moldova (cutii) au avut un preţ sub 50 de lei. Din acestea 74% nu au certificat de calitate GMP (Bună practică de fabricaţie - Good Manufacturing Practices – GMP) emis de autoritatile din tarile din UE.
Totodată doar şase producători locali din cei 27 ce existau până în 2014 au fost certificaţi conform GMP.
De la 1 aprilie intră în vigoare o serie de modificări la Legea cu privire la activitatea farmaceutică, aplicarea cărora ar putea duce la o ieftinire cu circa 15% a circa 75% dintre medicamentele de pe piață, mai scrie mold-street.com