12.11.2014 16:54

CUM ÎȘI FACE O AFACERE CU PAȘI MĂRUNȚI UN AGRICULTOR DIN MOLDOVA

Neîncrederea în ziua de mâine provoacă unii producători să se mulțumească cu ceea ce agonisesc zi de zi și să se dezvolte doar din sursele proprii. Un exemplu este Sergiu Calmâc din raionul Anenii Noi, care este atât producător agricol, cât și procesator de legume. Potrivit lui, sectorul agricol este prea vulnerabil pentru a accesa surse externe de finanțare sau credite.

Sergiu Calmâc este un agricultor în adevăratul sens al cuvântului. De zeci de ani, acesta cultivă pe suprafețe imense culturi de câmp, fructe și legume. Aceasta nu e tot, producătorul este de fapt și procesator. Deținând de aproape 14 ani o întreprindere de prelucrare a legumelor, o mare parte din producție, precum mazărea și tomatele sunt conservate.

Potrivit lui, circa 8 la sută din producția sa era comercializată în Rusia, 9 la sută în România, 20 la sută în Belarus și restul pe piața internă. Odată cu impunerea embargoului de către Moscova, acesta recunoaște că a avut pierderi în sumă de aproximativ 4 milioane de lei, ceea ce i-a afectat dur afacerea, în special ceea ce ține de producția în stare proaspătă.

Astfel a fost nevoit să proceseze o cantitate de legume mult mai mare în acest an, piața principală a producției sale de conserve fiind piețele angro din țară. El susține că de fapt nici nu își propune să cucerească piețe noi de desfacere în acest sector deoarece piața nostră este una foarte accesibilă.

Comentarii