21.11.2014 10:13

CUM POȚI OBȚINE PROFIT DIN FRUNZELE CĂZUTE TOAMNA

Stiai ca poti obtine profit din frunzele cazute toamna din copaci? Un exemplu demn de urmat este halda ecologica din Oradea, România unde din frunze se fabrica pamant de flori.

In fiecare toamna, halda ecologica a orasului Oradea transforma sute de tone de frunze in castiguri de zeci de mii de lei.

Investitia e minima, pentru ca materia prima se gaseste din belsug peste tot in oras. Dupa cateva luni de fermentat, compostul rezultat este vandut celor care il folosesc ca ingrasamant pentru gradina sau ghivece de flori, scrie manager.ro.

"Dintr-o cantitate de 100 de kilograme de frunze se poate obtine undeva la 50-60 de kilograme de compost organic. Se poate folosi ca atare in sine in agricultura, in pomicultura pentru gradini si livezi, iar pentru pamant de flori el intra intr-un procent de 30-40-50%", explica Zoltan Kovacs, seful statiei de compost a haldei ecologice.

Frunzele cazute pe strazi sau in parcuri sunt aspirate cu ajutorul unor utilaje. Angajatii firmei de salubritate aduna in aceasta perioada tone de frunze: aproximativ in medie 250-300 de tone anual.

Acestea sunt transportate la o statie de compost, sunt sortate manual, tocate si puse la fermentat in prisme aerisite intre 3 si 6 luni.

Pretul de vanzare a unei tone de compost este de 140 lei. Cei care doresc cantitati mici pentru gradini pot cumpara cu 10 lei un sac de 40 de litri. Anul trecut, halda ecologica a obtinut un profit de aproape 17 mii de lei din compost.

Comentarii