20.08.2014 15:02
CUM SĂ OBȚII UN MILION PRIN INOVAȚIE?
Utilizarea inovațiilor într-un business, deseori presupune costuri considerabile. Din păcate, în Republica Moldova sunt foarte puține fonduri sau programe speciale, care să sprijine proiectele inovatoare. Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic oferă până la două milioane de lei în acest scop. Cele mai interesante și inovatoare idei vor fi selectate pe bază de concurs.
Un produs care a fost implementat pe baza acestor fonduri este telefon mobil mamograf, care a început să lucreze în toamna anului trecut. Acest proiect a primit un grant în valoare de jumătate de milion de lei.
VASILE MATEI director M Inter Farma: Acest aparat este unic în felul său, prin faptul că permite deplasarea în orice regiune a Moldovei, acolo unde este limitat accesul populației la instituțiile medicale sau unde nu există mamograf. Din păcate în Moldova sunt foarte puține aparate de acest gen.
Deocamdată în Molodva acesta este singurul mamograf digital mobil. Atunci când persoana se deplasează în regiuni, prezența unui medic nu este obligatorie, informațiile sunt transmise prin internet direct în cabinetul doctorului.
VASILE MATEI director M Inter Farma: Medicul obține imaginile și poate diagnostica diferite boli.
Imaginea obținută este de o capacitate mare. Din acest motiv nu se transmite ușor. Dar noi am găsit o soluție împreună cu specialiștii de la Universitatea Tehnică din Moldova.
În fiecare an, peste 1000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar. Specialiștii recomandă ca femeile, cu vârsta de peste 40 de ani să efectueze un control medical în acest sens, cel puțin odată la doi ani. În acest an va fi instalat încă un momograf și mai performant.
În total, anul trecut au fost finanțate peste 17 companii, dintre care 40 care au depus cereri pentru proiecte inovatoare. Reprezentanții Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic au subliniat că cele mai mari șanse de a obține finațare o au întreprinderile care colaborează eficient cu instituțiile de stat de știință și tehnologie .
O altă condiție pentru participarea la concurs este înregistrarea produsului la Agenția pentru Proprietate Intelectuală. În acest an cererile la concurs se acceptă din iunie și până la sfârșitul lunii noiembrie.