24.06.2015 08:40

Dacă Marea Britanie iese din UE, băncile internaţionale părăsesc Londra

Dacă Marea Britanie părăseşte UE, atunci şi băncile vor părăsi Londra. Marile holding-uri bancare globale ar urma să prefere Frankfurt, Paris sau Dublin, avertizează agenţia de rating Standard & Poor's.

În cazul unui vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile globale ar putea părăsi Londra pentru Frankfurt, Paris sau Dublin iar perspectivele de creştere ale economiei ar fi afectate, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, scrie capital.ro. S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care încă atribuie Regatului Unit un rating de top 'AAA'. Marea Britanie a exportat, anul trecut, jumătate din bunuri şi servicii către UE - 227 miliarde lire sterline (359 miliarde dolari) - iar companiile străine care operează în Regatul Unit au acces la o piaţă alcătuită din 28 de state şi 500 milioane de persoane. Jumătate din totalul investiţiilor străine directe în serviciile financiare vine din UE.

Deşi Londra rămâne un centru financiar global de primă mărime, băncile globale şi-ar muta sediile europene în alte state deoarece nu vor mai putea folosi oraşul ca paşaport pentru tranzacţiile lor în UE, se arată în raportul S&P. Unele bănci încep deja să-şi mute sediile europene la Dublin. De exemplu, grupul american Citigroup îşi transferă sediile europene ale diviziei sale de retail în capitala Irlandei pentru a-şi reduce costurile. Cea mai mare bancă britanică, HSBC, analizează posibilitatea mutării sediului general din Marea Britanie în Asia şi avertizat asupra consecinţelor ieşirii ţării din UE. În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% în primul trimestru din 2015, fiind cel mai rapid avans din rândul statelor G7.

Comentarii