11.03.2015 13:47

Datoria publică globală ajuns la un nivel RECORD

Omenirea trăieste pe împrumut! Datoria publică la nivel global a ajuns la un nivel record. Potrivit datelor prezentate de McKinsey Global Institute, în 8 ani de la declanșarea crizei financiare, această cifră s-a ridicat la 57 de trilioane de dolari. În context, reprezentantii FMI bat alarma și spun că doar restructurarea datoriilor sau reducerea cheltuielilor și creșterea inflației ne-ar mai ajuta să evitam un colaps economic total.

Pentru a depăși perioada de criză, ţările în curs de dezvoltare, cu economii emergente, au recurs la împrumuturi, în timp ce statele dezvoltate au apelat la diverse metode de reducere a datoriilor acumulate în urma asistenței financiare acordate unor instituții bancare și în anii de stagnare economică, scrie Business24.ro.
Astfel, Banca Reglementelor Internaționale a calculat că în rândul țărilor G7 nivelul datoriilor a crescut, din 2007 și până în prezent, cu 40 de puncte procentuale, până la 120% din PIB-ul acestora. De exemplu, datoria publică a Chinei a crescut de 4 ori față de nivelul înregistrat în 2007 atingând valoarea de 28 de trilioane de dolari. Gradul de îndatorare al Chinei l-a depășit pe cel al Statelor Unite, fiind întrecut doar de cel al Japoniei.
Niciuna din economiile dezvoltate ale lumii nu a reușit să reducă influența gradului de îndatorare raportat la PIB.
Explozia în acumularea unui nivel ridicat al datoriilor publice se vede, în special, în țările în care nivelul inflației de 2% nu a putut fi menținut.
Astfel, această spirală deflaționistă globală a dus la creșterea constantă a numărului țărilor îndatorate și a nivelului dobânzilor pe care acestea sunt nevoite să le plătească.
Combinația toxică "deflație + contracție economică", îi face pe analiștii de la McKinsey să concluzioneze că putem ajunge în pragul unui colaps global.

Comentarii