31.03.2015 09:58
DE UNDE ȘI LA CE PREȚ VOM CUMPĂRA ENERGIE ELECTRICĂ?
Astăzi expiră contractile de achiziție a energiei electrice, semnate pentru un an cu furnizorul ucrainean DTEC Power Trade și Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan. Republica Moldova nu a găsit furnizori de alternativă a energiei electrice și va continua să cumpere încă un an de zile, circa 80% din necesarul de curent de la Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES.
Companiile de ditribuție a curentului au solicitat oferte de la potențiali furnizori, iar Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan rămâne singurul furnizor care este dispus să ofere Republicii Moldova energie electrică încă un an de zile, ceea ce acoperă circa 80% din necesarul de curent, scrie Mold-Street, citat de Unimedia.
„Ca și în anii precedenți, Gas Natural Fenosa a trimis o solicitare de oferte de livrare a energiei electrice la mai multe companii din regiune. Singura companie care a dat curs cererii a fost Centrala de la Cuciurgan”, a declarat responsabilul de la Departamentul Relații Externe și Comunicare a investitorului spaniel, Vasile Gribincea, pentru mold-street.
Și Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află operatorul local Energocom și cele două companii de distribuție RED Nord și RED Nord-Vest a confirmat că doar Centrala Electronică Moldovenească a prezentat furnizorilor oferta de 6,8 cenți /kwh.
Potrivit Ministerului Economiei, SA Energocom a semnat cu RED Nord și RED Nord-Vest, contracte de furnizare a energiei electrice la prețul de 6,795 cenți /kwh. Contractele sunt valabile până pe 31 martie 2016.
Astfel, rezultă că începând cu 1 aprilie 2015 și până pe 31 martie 2016, prețul de achiziție a curentului electric va rămâne același ca și cel actual de 6,8 cenți.
Doar că, în urma deprecierii leului în raport cu dolarul american, dacă e să calculăm prețul de achiziție a energiei electrice, acesta este cu 38,5% mai mare comparativ cu cel de acum un an. De la 1 aprilie 2014, acesta s-a majorat de la 91 de bani pentru un kilowatt, la aproximativ 1,26 lei pe 1 aprilie 2015.